За Лили Иванова сякаш е изписано всичко, поне що се

...
За Лили Иванова сякаш е изписано всичко, поне що се
Коментари Харесай

Само в "ШОУ"! Преди да запее, Лили Иванова е била гимнастичка

За Лили Иванова като че ли е изписано всичко, най-малко що се отнася до кариерата, славата и триумфите й. Така наподобява, само че единствено на пръв взор. В реалност за огромната българска певица напълно не се знае всичко, въпреки биографията й да е извънредно богата откъм атрактивни истории. За мнозина тя е образец за мощ, женственост и гений, заради което и неслучайно е наречена „ примата на българската естрада”. Да, Лили Иванова е актьор, който не стопира да твори неуморно и до през днешния ден, и който ще остане вечно в историята на българската музика. Малцина знаят обаче, че преди да стартира славната си музикална кариера през 1961 година, която продължава все по този начин шеметно и до през днешния ден, тя е била перспективен играч по художествена гимнастика.

През 1952 година Лили даже печели златен орден на Републиканското състезание в Русе. И евентуално, в случай че не се бе влюбила по този начин неудържимо в музиката, през днешния ден името й

можеше да стои паралелно до това на славните ни “златни” девойки

Лиляна Иванова Петрова се ражда на 24 април 1939 година в Кубрат. Кръстена е на умрялата си по-голяма сестра Лиляна. Нейни родители са Мария и Иван Дамянови. Баща й е служител в полицията и кметството в интервала преди 9 септември 1944 година, което става причина след това да бъде задържан за повече от 3 месеца. По време на Втората международна война пък той стартира да се занимава с отдаване на коли чартърен, а по-късно става водач. А майката на Лили не е работила, само че когато фамилията имало финансови усложнения, припечелвала пари от работата си като сервитьорка. Семейството има четири деца – всичките девойки, две от тях умират от скарлатина.

Когато е едвам на 7 годинки Лили, която още тогава посочила, че доста обича музиката, получава специфичен подарък от родителите си – акордеон – на който се учи да свири напълно сама. Няколко години по-късно демонстрира интерес и към пианото. Единственият й преподавател по пиано в Кубрат е господин Чернев, който обаче тогава е на напреднала възраст и Лили съумява да вземе при него единствено 2 урока, защото той умира. След това бъдещата певица стартира да пее в учебния хор, само че към момента не е сигурна, че желае да се занимава с музика.

През 56-та Лили Иванова се записва да учи в Медицинския колеж за медицински сестри във Варна – влиятелна за това време специалност. Някъде в този интервал се случват и първите й изяви в музиката, когато извършва известни песни на проведените в техникума „ вътрешни фестивали”. Когато приключва, Лили е разпределена да работи в психиатричната болница в град Бяла, само че татко й съумява да й уреди работа в локалната болница в Кубрат. В града има читалищен хор, в който тя се изявява, а и сътрудниците й също знаят, че тя обича да се занимава с музика.

Поредица от знаци я подтикват да се занимава с пеене Лили Иванова е споделяла през годините, че поредност от дребни знаци на ориста са я подтикнали към това да изиска съществено да се занимава с пеене. Отначало, с цел да получи по този начин наречената „ категория”, тя стартира да пее в цигански оркестър, свирещ в ресторант в Кубрат, след което се явява на прослушване от комисия в Русе и получава „ трета категория” за певица. Става все по-уверена в желанията си да се занимава професионално с музика, търсейки развиването си в София, само че родителите й са срещу поради неприятното мнение за артистите.
През 1960 година, до момента в който към момента работи като здравна сестра, Лили пътува два пъти до София, с цел да опознае какви благоприятни условия за реализация би имала. Получава предложение да пее в сливенски ресторант, само че отхвърля. Впоследствие натрупа пътуващи музиканти чуват за гения й и оферират да се причисли към тях. Така дружно с тях Лили обикаля читалища и театри, където изнасят безвъзмездни концерти пред служащи.
Длъжността й е държавна с хонорар по 5 или 8 лева на концерт. Лили скоро напуща трупата. През 1961 година взема решение дефинитивно да се реалокира в София. Първите 4 години живее в хотел „ Родопи”, защото не разполага с квартира. От Концертна дирекция включват певицата в турнето „ Естрада за всички”, в което вземат участие фолклорни реализатори. Година по-късно Лили е включена и в концерт на Вили Казасян в концертна зала „ България”. А главните й участия през този интервал са като подгряваща певица в участията на оркестър „ Мелодии”. Първото й турне отвън България е в Румъния. И трите й брака са краткотрайни Това е и интервалът, в който певицата се среща и омъжва за първия си брачен партньор – Георги Павлов. На сватбата участват едвам 4-ма души. Бракът им обаче не просъществува дълго, най-много поради свекървата на Лили, която не утвърждава певческата й кариера. Така двамата се развеждат през 1964 година Същата година в зала „ Универсиада” концерт има шведската рок-певица Джейн Сверт и нейната група. Лили Иванова пее за първи път пред такава огромна аудитория в първата част на концерта.
Първата вечер обърква текста, което доста я разстройва и напуща сцената. Но на втората вечер се оправя доста добре и извършва бърза румънска ария. Публиката я харесва – което е и първата й самобитна креативна победа по пътя към необятната популярност. След този концерт в репертоара й към този момент влизат български песни, първата от които, написана особено за нея – песента „ Витоша” по музика и текст на Емануил Манолов.

Лили добива бърза популярност в прилежаща Румъния, където остава половин година, и даже получава покана да запише грамофонна плоча. След това идва и поканата от оркестър „ Балкантон” за концерт в Белград, където Лили и музикантите й са посрещнати от български оркестър, отпред с пианиста Иван Пеев.


С Иван Пеев

Между двамата бързо пламва обич. И Иван Пеев й предлага брак. На 15 март 1965 година двамата се женят, а на сватбата им участват единствено трима души. Певицата и до през днешния ден назовава Иван Пеев своята „ единствена любов”. След сватбата отпътуват на турне в Съюз на съветските социалистически републики. Две години по-късно „ Балкантон” издава втората дългосвиреща плоча на Лили Иванова – „ Уличката малка”, последвана от турне в Куба. След Куба идва ред и на следващо огромно турне в Русия. През ’69-та певицата се явява на третото издание на фестивала за грамофонни плочи и музикални издания с над 1 милион копия и печели „ Трофеят на Мидем”. Същата година излиза албумът й „ Камино”.

След 10 ноември 1989 година Концертна дирекция е закрита и към този момент няма кой да обезпечава задължения на изпълнителите, както е било до тогава. Лили Иванова обаче продължава да работи най-вече по частни участия и празненства с група от няколко музиканти. В средата на 90-те години стартира още веднъж да прави независими концерти – в началото в дребни зали, тъй като й се постанова сама да ги ангажира и заплаща, с инсталация чартърен и без оркестър. Постепенно концертите - стават все по-търсени и огромни, заради което тя си разрешава да се устоя главно от тях.

Така идва и 2000 година, когато Лили Иванова издава албума „ Ветрове”. Излиза и първият брой на еротичното списание „ Плейбой”, в което е оповестена еротична фотосесия на Лили Иванова. През 2006 година певицата е удостоена със звезда на Алеята на славата.

Следват огромни концерти в Зала 1 на НДК (2007 и 2008 г.) и огромен концерт в зала „ Олимпия” в Париж (2009 г.), с което тя извършва своя отдавашна фантазия. В края на 2012 година пред 15 000 души Лили Иванова впечатлява с огромен тричасов концерт в зала „ Арена Армеец” в столицата и става първият български реализатор, представящ се в тази зала.
През 2015 година Лили Иванова изнася концерт в Лондон, като това е първият й концерт в столицата на Англия.
За годините на своята кариера до момента Лили Иванова прави над 11 хиляди концерта и издава над 35 албума. Припомняме, че през 1961 година тя стартира с хонорар от 8 лв. на присъединяване, само че последователно се трансформира в „ Примата на българската естрада”.

Подготви Анелия ПОПОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР