За лабораторно потвърден случай на лептоспироза научи Varna24.bg. Ето какво

...
За лабораторно потвърден случай на лептоспироза научи Varna24.bg. Ето какво
Коментари Харесай

Мъж почина след ухапване от плъх!

 За лабораторно доказан случай на лептоспироза научи Varna24.bg . Ето какво прецизираха за читателите на медията ни от министерството на опазването на здравето: " Касае се за мъж на 57 година от Своге, който в тежко общо здравословно положение е приет в болница в интензивно поделение УМБАЛ " Св. Анна “ в София. Заболява към 2 седмици преди хоспитализацията с тахикардия, зной и иктер, двукратно е обслужван от филиал на Спешна здравна помощ, отказал хоспитализация против автограф.

Съобщава за захапване от плъх и нараснала заселеност от гризачи в друга фамилна къща, която посещавал. Въпреки извършените в цялостен размер реанимационни дейности болният е умрял. За случая са осведомени Областна дирекция по сигурност на храните – София област за предприемане на ограничения по подготвеност. Информиран е и кметът на гр. Своге за осъществяване на канална дератизация в региона на огнището.

Лептоспирозата е зооноза. Източник на инфекцията са селскостопанските и домашните животни, синантропните гризачи – сив и черен плъх и домашните мишки, от дивите животни – най-вече гризачите. Най-често човек се заразява при контакт с заболели от лептоспироза животни, при изразходване на вода и хранителни артикули, нечисти с урина от заболели животни или заразоносители.

Сред профилактичните мероприятия с изключение на съблюдаване на персонална хигиена, вярно предпазване на хранителни артикули на недостъпно място за гризачи, се предлага осъществяване на систематичен надзор върху числеността на плъховете и при нужда осъществяване на дератизация ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР