За кризата в отношенията между Русия и НАТО около Украйна

...
За кризата в отношенията между Русия и НАТО около Украйна
Коментари Харесай

Френски експерт: САЩ водят Запада към геополитическо самоубийство

За рецесията в връзките сред Русия и НАТО към Украйна изначално са отговорни Киев и западните страни, сподели някогашният почитан офицер от френското разузнаване Ерик Денезе в изявление за Atlantico. При това политиката на Вашингтон към Русия постоянно се е отличавала с променчивост и ирационална русофобия, сигурен е специалистът. С непоследователната си политика Съединени американски щати водят Запада към геополитическо самоубийство, предизвестява политологът.

Изначално Киев и западните страни са отговорни за рецесията в връзките сред Русия и НАТО, споделя в изявление за Atlantico докторът на политическите науки, някогашният почитан офицер от френското разузнаване Ерик Денезе. Както отбелязва специалистът, корените на днешното напрежение би трябвало да се търсят през 2014 година, когато украинската съпротива, недоволна от доближаването сред президента Янукович и Москва, избра да не чака идващите избори, а да смъкна със мощ демократично определения водач.

Западът насърчи и поддържа този прелом, „ освен това пренебрегвайки полезностите и разпоредбите, които отстоява и постанова за целия свят “, напомня експертът. Веднага по-късно новият режим в Киев подхвана рускоезичното население на Донбас под прикритието на американци и европейци.

В отговор на тези явно антируски дейности Путин върна Крим в Русия, споделя политологът. „ Оттогава той не престава да припомня, че наличието на враждебна украинска страна, въоръжавана от Северноатлантическия алианс наоколо до границите на страната му, съставлява сериозна опасност за сигурността на Русия, с която той не може да се помири “, отбелязва Денезе.

Но вместо да пристъпи към дейности, които да облекчат напрежението, Западът единствено го ускорява, установи събеседникът на изданието, припомняйки „ непрекъснатия балет “ на разследващите самолети на НАТО край съветските и беларуски територии.

„ Американците в никакъв случай не биха позволили симетрична обстановка – съветски полети покрай крайбрежията на Съединените щати и съветски войски, ситуирани в Мексико – и няма да пропуснат да реагират бурно “, сигурен е някогашният офицер от разузнаването.

„ Така че същинският въпрос е кой кого заплашва? “ – споделя специалистът. За благополучие до последния миг Москва демонстрираше „ удивителна въздържаност “, акцентира Денезе.

„ Ирационалната ненавист “, публикувана измежду американците и британците, убедеждението, че Москва към момента е опасност за Полша и балтийските страни, експертът счита за една от аргументите, заради която Франция би трябвало да напусне НАТО.

През последните 30 години, макар уговорките, поети в края на Студената война, Съединени американски щати и Обединеното кралство не престават да се пробват да отслабят Москва и да понижат въздействието й, а когато Кремъл реагира на техните многократни провокации, дейностите му се квалифицират като експанзия, — възмущава се политологът.

Изключително твърдото отношение на Русия към украинския въпрос обаче принуди американците и НАТО да се върнат на масата за договаряния, отбелязва специалистът. „ Изглежда, че те, въпреки и със забавяне схванаха, че няма да принудят Москва да отстъпи и отговорността за спор, от който те не могат да излязат спечелили, ще бъде предоставена върху тях “, прави извода Денезе.

В същото време експертът не е податлив да изяснява днешното напрежение към Украйна с конкуренция сред Русия и Съединени американски щати на европейския енергиен пазар. От негова позиция задачата на дейностите на Вашингтон към " Северен поток 2 " е желанието оптимално да се отдели Европа от Русия и да се понижат икономическите запаси на Москва.

„ Американците вършат всичко допустимо, с цел да държат европейците под своето въздействие и да предотвратят всяко инакомислие в западния лагер. Всеки безусловно би трябвало да преглежда Русия като опасност и да поддържа Вашингтон в дейностите му, без да слага под подозрение тяхната аргументираност “, изяснява позицията на Съединени американски щати специалистът.

Що се отнася до последните събития в Казахстан, вътрешните проблеми са тяхната подбуда, само че тази рецесия разреши на Русия да показва оперативността на ОДКБ и по-късно да илюстрира вътрешната единодушие на организацията, счита политологът.

Денезе е уверен, че американците са се опитвали да употребяват обстановката в Казахстан, с цел да „ отворят втори фронт против Русия “ и да я принудят да се поддаде на натиска и да иде на отстъпки в украинския случай. От 90-те години на предишния век Вашингтон и неговите помощници в действителност финансират " представители на гражданското общество " в Казахстан в опит да ги завоюват на страната на Запада, счита някогашният чиновник на френското разузнаване. „ Но Вашингтон наподобява е комплициран от неочакваната интервенция на ОДКБ и през днешния ден обстановката най-вероятно се възстановява “, заключава източникът.

Непоследователната тактика на Съединени американски щати по отношение на Русия я тласна в обятията на Китай и в този момент американците са изправени пред обединен фронт на тези две сили както във връзка с Украйна, по този начин и във връзка с напрежението в Южнокитайско море. " Това е полуда! " - оплаква се специалистът, като отбелязва, че пред доста действителната опасност от Пекин, стратегическото партньорство на Съединени американски щати с Русия е било нужда, само че се е случило тъкмо противоположното.

„ Всичко навежда на мисълта, че Западът, под управлението на Съединени американски щати, наподобява окончателно върви към геополитическо самоубийство. Неговото отричане на историческите и географски реалии, пренебрежението към ползите на другите участници, няма по какъв начин да не се обърне против него “, - предвижда специалистът в умозаключение.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР