За критика на руския посланик и призиви да бъде изгонена

...
За критика на руския посланик и призиви да бъде изгонена
Коментари Харесай

Ако критикуваш Митрофанова – до 10 години затвор в Русия

За рецензия на съветския дипломат и апели да бъде изгонена от страната, да вземем за пример, български жител може да бъде наказан на затвор до 10 години

Набързо - с две четения в границите на едно пленарно съвещание - долната камара на съветския парламент утвърди, с което за критикуване на съветския дипломат Елеонора Митрофанова и апели да бъде изгонена от страната, да вземем за пример, български жител може да бъде наказан на затвор до 10 години.

Става дума за така наречен закон за "фалшивата " информация за съветската войска, единствено че уголемен към този момент до активността на съветските държавни органи в чужбина. Той е ориентиран главно към съветските жители, само че работи и за чужденците на съветска територия, заяви.

На 4 март с декрет на президента Владимир Путин в Наказателния кодекс бе прибавен нов член 207.3 "за обществено разпространение на предумишлено лъжлива информация за потреблението на Въоръжените сили на Руската федерация за отбрана ползите на Русия и нейните жители ". Максималното наказване е 15 години затвор и определението за "лъжлива информация " е толкоз необятно, че задгранични медии бързо изтеглиха кореспондентите си от Русия.

Платформи като TikTok стопираха публикуването на ново видео наличие в Русия, с цел да защитят потребителите си от гонене, а на медиите бе неразрешено да назовават дейностите на съветската войска в Украйна с нещо друго от формалната фраза "специална военна интервенция ". Стигна се до парадокси дребното оставащи свободни медии да изписват лозунга "Нет войне " като "*** ***** ".

С гласовете на 340 депутати (3 "против " и 59 "въздържал се ") от Държавната Дума отговорност по Наказателния кодекс ще се носи за "недостоверна информация " за държавни органи като посолства, прокуратура, Росгвардия, Министерството за изключителните обстановки, комерсиалните представителства, обектите на Россотрудничество (т.е. и Руският културно-информационен център в София) и други Не е ясно какво тъкмо е "недостоверна информация ", само че е несъмнено, че не трябва да визира осъществяването на пълномощията на въпросните държавни органи, които работят и "за поддържане на интернационалния мир и сигурност ".
Ако съветският Следствен комитет, прокуратура и съд решат, че някой популяризира "фейкове " за тези институции и чиновниците им, санкцията е 700 хил - 1.5 млн. рубли (една рубла е 0.017 лева) или затвор до 3 години.При същото действие с потребление на служебно състояние, от група лица или "с изкуствено основани обвиняващи доказателства ", "от користни подбуди " или "мотивирано от политическа, идеологическа, расова, национална или религиозна злоба или омраза " санкцията е 3-5 млн. рубли или затвор от 5 до 10 години.Наказателна отговорност ще се търси освен за основаване или рапространяване на "недостоверна информация ", а и за "публични дейности, ориентирани към дискредитиране осъществяването от държавните органи на Руската федерация на пълномощията им отвън територията на страната " (30 хиляди - 500 хиляди рубли съгласно това дали става дума за съответен жител или юридическо лице). Ако от такива дейности има последствия (не се споделя какви), оптималното наказване става затвор до 5 години.За територията на Русия има и допълненително наказване, в случай че дейностите се съпровождат "с апели за осъществяване на несанкционирани обществени мероприятия или основават опасност от причиняване щета на живота и (или) здравето на жителите " и така нататък
Иначе казано, в случай че от България някой популяризира информация за тези съветски държавни органи, която в Русия считат за недостоверна, или е призовал в обществена мрежа руснаците да излязат и да стачкуват в Москва против позицията на тяхното външно министерство, да кажем, може да бъде наказан задочно. Когато се появи на съветската граница, ще би трябвало да заплати санкция или може да бъде изпратен в пандиза. При такава позиция на политическа партия, фондация, медия, наказването е още по-голямо.

"Смисълът от препоръчаното законово допълнение е извънредно елементарен: да се забрани изцяло или да се сведат до най-малко каквито и да е самостоятелни или сериозни разсъждения за изброените съветски държавни органи, работещи зад граница ", разяснява Борис Вишневски, опозиционен народен представител в градския парламент на Санкт Петербург.

Достоверна ще се счита единствено формалната информация за активността им. На доктрина, достоверността или "дискредитирането " би трябвало да се откриват от съд. Но поради бързо откритата процедура по делата за "фейкове " във връзка армията или оценките за "спецоперацията ", не си коства да се надяваме, че ще е по-различно по адрес на "държавните органи ", добавя той пред "Новая газета ".

Според него постоянно самите държавни чиновници зад граница най-силно дискредитират активността си със личните си дейности и думи.

Защо не вземат напряко да вкарат "догмат за непогрешимостта на страната " и да дефинират "да не смеете да имате персонално мнение ", а правдиво ще се счита това, което тези органи са написали сами за себе си или което са споделили за тях държавните или "околодържавните " медии, пита още създателят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР