За котките мислим като пухкави мъркащи домашни любимци, гальовно притиснати

...
За котките мислим като пухкави мъркащи домашни любимци, гальовно притиснати
Коментари Харесай

Ревност при котките: причини и начини за преодоляване

За котките мислим като пухкави мъркащи домашни любимци, гальовно притиснати към стопанина си. Те обаче могат да покажат и неприятна страна на тази обвързаност и тя се назовава котешка ревнивост. Изразяват я не по-малко бурно от хората, в някои случаи и по-неприятно. Пишкането в обувките, разкъсването на възглавницата или дивана са типично котешки прояви на ревнивост при котките. Ето какви са аргументите и по какъв начин да се работи с този проблем.

Причини за ревнивост при котките

Ревността гуляй мъркащите ни домашни питомци и естествена реакция на възприятието им, че са изключени от всекидневието на стопанина си, поради което те се усещат застрашени, или пък имат чувство за нарушение на средата и рутината на живота им. Ето кои събития може да провокират ревнивост у котките:

- Насочване на внимание на притежателя от котката към друго създание - човек или животно. Това най-често се случва при идване на различен член в фамилията или втора котка или различен домакински любим. Предмет на котешка ревнивост може да стане даже предмет - новия телефон, тв приемник или компютър, който лишава вниманието от котката и го насочва в друга посока.

- Слабата социализация на животното в бебешкия му интервал. Ако котето е привикнало да получава цялото внимание у дома, по-късно то мъчно може да одобри, че нещо друго може да го измести.

- Внезапна смяна в графика на хранене също може да докара до поведенчески промени, наподобяващи ревнивост при котките

 Котката ревнува от кучето

- Липсата на персонално пространство, където котето да се усамотява със своите движимости и играчки, леглото и място за развлечение също води до несъразмерна ревност

Признаци, че котката ревнува

Изявите на ревността са съскане, ръмжене, удряне с лапичка. Понякога по-агресивните влизат внезапно в персоналното пространство на стопанина, с цел да си завоюват още веднъж първостепенното място.

Понякога се получават и ексцесии като котката хапе, драскане с нокти освен по стопанина, а и по движимости в дома. Понякога котето пишка или ака отвън тоалетната, не са изключени и прояви на възмездие.

Начини за справяне с котешката ревнивост

Справянето с тези прояви не е мъчно, само че изисква отношение и неизменност. Най-напред би трябвало да се откри повода за ревността на котката и обектът, който я провокира. Ако е предмет, той може да бъде позициониран отвън обсега на котето. Ако става въпрос за нещо, което е част от работния развой, то би трябвало да се отделя време и за мъркащия ни другар в почивките от работа. Така писанката ще разбере, че макар работата, за нея също има време и внимание.

 Котката пишка в обувките при ревнивост

Ако нов човек е причина за ревността, той би трябвало да направи опит за доближаване с домашния любим, като му дава лакомства, разрешава му да изследва движимостите му, обръща му внимание. Така последователно котката ще свикне с него. Ако новият член на фамилията е бебе, котето би трябвало да участва на обгрижването на дребния човек и да се усеща част от целия развой на развъждане на бебето.

Като цяло вниманието към котката би трябвало да се ускори и усили като време. Това ще я накара да се почувства още веднъж значима част от жителите на дома.

Прочетете още за ревността при любимците.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР