За конституционни съдии е важно да бъдат избрани хора, които

...
За конституционни съдии е важно да бъдат избрани хора, които
Коментари Харесай

Антон Станков: В КС винаги е имало политически фигури

За конституционни съдии е значимо да бъдат определени хора, които имат задоволително политически и юридически опит. Това е доста виновна работа. Конституционният съд на процедура се занимава с към този момент осъществени политики, придобили образа на закон. Това съобщи пред БНР някогашният правосъден министър Антон Станков.

Според него ако Десислава Атанасова от ГЕРБ бъде определена за парламентарен арбитър, то тя би трябвало да си направи отказ, когато се преглеждат жалбите против измененията в главния закон. По думите му в противоположен случай тя ще дава оценка на личната си работа.

Той посочи, че в Конституционен съд постоянно е имало представители на Народното събрание, които на процедура са политически фигури. Единствените самостоятелни са тези, които са посочени от съда, разясни някогашният министър.

Станков засегна тематиката за жалбите срещу промените в Конституцията. По думите му основно е това, че се нападна процедурата и компетентността на нормално Народно събрание да прави такива промени. До момента има две произнасяния на тематика подготвеност на Велико национално заседание. Въпросите всъщност са политически, добави той.

Станков уточни, че измененията в Закона за правосъдната власт са извънредно незабавни и наложителни с оглед организацията на новия парламентарен правилник на Прокурорския съвет и на Висшия правосъден съвет. Той акцентира, че в момента е доста противоречиво кой има право да разписва бюджета на правосъдната власт.

Станков бе безапелационен, че общите ползи ще държат сглобката. Всяка една партия от нея гони угаждане на електората си. България сега е доста подвластна от външнополитически фактори. Сглобката се държи в огромна степен и на това, сподели още той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР