За Китай днес все по-голямо значение придобива възможността да купува

...
За Китай днес все по-голямо значение придобива възможността да купува
Коментари Харесай

Ще даде ли Китай на Европа своя американски втечнен газ

За Китай през днешния ден все по-голямо значение придобива опцията да купува съветски тръбен природен газ. Страната купува и полутечен природен газ, обаче надеждността на неговата доставка, изключително в последно време, основава доста въпроси, написа РИА Новости.

Първият от тях е обвързван с утежняването на връзките сред Китай и Съединени американски щати.

На Съединени американски щати се пада 20% от пазара на втечнения природен газ (ВПГ), само че за Китай да разчита единствено на него е рисково. Още преди 10 години, когато нямаше сходни рецесии, се обсъждаше морска обсада на Китай. Днес тя може да се реализира на процедура.

В материала на РИА Новости се отбелязва, че годишният растеж на търсенето на ВПГ до наскоро е плануван на равнището на 4%, а главният приръст се е очаквало да пристигна от страна на разрастващите се страни. Сред предложенията се загатваха новите фабрики в Съединени американски щати, Русия, източната част на Африка и Катар. В тази страна към този момент са разпределили размерите на бъдещото търсене. Заради глобите в Русия отпадат на практика всички планувани фабрики за ВПГ. Заради интензивността на бунтовниците в Мозанбик са замразени всички огромни планове в Източна Африка. Въпроси има и към Съединени американски щати. Не всички фабрики ще бъдат издигнати и те вероятно ще се окажат незадоволителни. При това в страната цените на газа бележат тридесетгодишен връх.

Затова Европа не би трябвало да чака спомагателни доставки на ВПГ, с които да замести съветския тръбен газ. Китай от своя страна може да обезпечи нарасналото си търсене единствено по един метод. Става дума за пренасочване на тръбния газ от Русия, който по-рано бе предопределен за Европа.

Според материала на РИА, в случай че се запазят плануваните по-рано размери, най-вероятно ВПГ няма да стигне даже за отчасти заменяне на съветското гориво. На този декор Китай интензивно подписва нови дълготрайни контракти за доставка на газ. Сред договорите са и бъдещи доставки от Съединени американски щати. Новите дълготрайни контракти за 4,3 млн. тона газ засягат дори непостроените още фабрики.

А Европа на този декор единствено приказва за подмяна на газа.

Не е исключено китайските компании да препродават американски газ в Европа.

Трябва да се означи, че самите американци са заинтригувани от съкращаването на зависимостта на Европа от съветския газ.

Превод и редакция " Епицентър "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР