За католическата църква днес е Разпети петък. На литургията за

...
За католическата църква днес е Разпети петък. На литургията за
Коментари Харесай

За католическата църква днес е Разпети петък

За католическата черква през днешния ден е Разпети петък.

На литургията за Вечерята Господня папата напомни светостта на многочислени анонимни свещеници и тези, които се пожертваха, на първо място в същото време на пандемия. Папата прикани всички да изпитат прошката Божия и да простят с благотворителност.

Един в действителност необикновен Велики четвъртък тази година по причина на рестриктивните мерки, наложени от пандемията, която разстрои живота на всички. Също дните на Пасхалното Тридневие, които са сърцевината на литургичния календар и най-важните за християните, ще станат очевидци на литургии без наличието на вярващи.

Такива ще бъдат и литургичните служби на папа Франциск през идващите дни. Вчера сутринта папа Франциск не предстоятелства литургията за освещаването на маслата със свещениците от Рим, само че от 18 ч нощес, на олтара на Свети Петровия трон в базиликата „ Свети Петър “, предстоятелства литургията за Вечерята Господня, която възпоменава учредяването на Евхаристията.

Ватиканската базилика бе празна , единствено папата, облечен в бели литургични одежди, и още няколко души: четците, артистите, няколко свещеника и богопосветени, един свещеник и кардинал Анджело Комастри, архиерей на Ватиканската базилика, всички на безвредно разстояние един от различен. По време на литургията не се организира ритуала за умиването на нозете, който през предишните години Франциск го направи на пандизчии, небогати и бежданци. Последният път го направи в пандиза на Велетри, през 2018, или този в Рим „ Реджина Чели “. И все пак, посредством медиите евентуално по-мнобогобройни са тези, които през днешния ден участваха на литургията.

Литургията стартира с химна „ Слава във висините Богу “. Първото четиво бе заимствано от Книгата Изход и споделя, за наредбите дадени от Господ на народа, посредством Мойсей и Арон, за пасхалната вечеря. Второто четиво бе от посланието на свети Павел Апостол до Коринтяни , който напомня на вярващите, че „ всякога, когато ядете от този самун и пиете от тази чаша, възвестявате смърта на Господ, до неговото завръщане “. Откъсът от Евангелието съгласно Йоан разказва Последната вечеря на Исус с учениците, които – споделя евангелистът – „ Той възлюби до край “.

Проповедта на папа Франциск бе спонтанна, наблягайки три думи , които са три действителности, стоящи в центъра на Велики Четвъртък: Евхаристия, служение, помазание. Господ желае да остане с нас, в Евхаристията – уточни папата – и ние се трансформираме в неговата дарохранителница. Исус даже споделя, че в случай че не ядем неговото тяло и не пием неговата кръв, няма да влезнем Царството Небесно. Но с цел да се влезне в Царството Небесно е належащо също служението.

След това папата се спря на свещенството, като показа, че през днешния ден желае да бъде покрай всички свещеници. Всички от първия до последния – сподели - сме помазани от Господ, помазани, с цел да отслужваме Евхаристията и да служим. И в случай че през днешния ден не бе допустимо да бъде отслужена Кризмалната литургия със свещениците, в тазвечершната литургия папата желае да напомни свещениците, изключително осени, които сервират живота си за Господ и, които стават прислужници на другите.

Светият отец напомни десетките свещеници, умряли в Италия по причина на Covid-19, служейки на болните, дружно с лекарите и медицинския личен състав. „ Те са светците от прилежащата врата, способни да дадат живота “, сподели папата, който напомни също свещениците, които служат в пандизите или тези, които отиват в далечни страни, с цел да занесат Евангелието и умират там:

„ Един свещеник споделяше, че първото нещо, което прави, когато идва в местата на задача, е това да отиде на гробищата и да постави цвете на гроба на свещениците, оставили живота си там, доста от тях млади, неподготвени, без антитела, свещеници, на които даже никой не знае името “. Многобройни са – сподели папата – анонимните свещеници, енорийски свещеници в дребни селца или далечни планински местности, свещеници, които познават хората. „ Днес ви нося в моето сърце и ви нося на олтара “, посочи папа Франциск.

Но папата не не помни и оклеветените незаслужено свещеници, които биват обиждани и ругани. „ Това се случва доста пъти през днешния ден, те не могат да излезнат на улицата, тъй като приказват неприятни неща за тях, базирайки се на драмата, която изживяхме с разкриването на свещеници, направили неприятни неща “.

Папата цитира също свещениците, епископите и самия себе си, които „ не не помнят да желаят амнистия, тъй като всички – сподели той – сме грешници. Но също свещениците в рецесия, в мрака. И на всички предложи единствено едно нещо: „ Не бъдете твърдоглави, като Петър. Позволете да ви умият нозете. Господ е вашия прислужник, Той е покрай вас, с цел да ви дава силата, с цел да ви умие нозете “. Трябва да бъдем простени и да прощаваме прегрешението на другите. Оттук и апела на папата за „ едно огромно откъм щедростта в прошката сърце “, по образеца на Христос.

„ Там има амнистия за всички. Бъдете смели. Дори да рискувате в прошката, с цел да утешите. И в случай че не можете да дадете сакраменталната амнистия в оня миг, най-малко дайте утехата на брат, който съпровожда и оставя вратата отворена, с цел да се върне “. Папата приключи, като благодари на Господ за свещенството и за свещениците и сподели: „ Исус ви обича. Иска единствено да Му позволите да ви умие нозете “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР