За катастрофата между автобус и камион на магистрала Тракия тази

...
За катастрофата между автобус и камион на магистрала Тракия тази
Коментари Харесай

Пропуск в законодателството, като причина за катастрофата от днес, откриха от Института за пътна безопасност

За злополуката сред рейс и камион на автомагистрала " Тракия " тази заран, при която бяха ранени 12 души виновност има и пропуск в законодателството, се споделя в позиция по тематиката на " Института за пътна сигурност ". " На първо място би трябвало да обърнем внимание на това, че сега, според настоящото българско законодателство, е възможно по автомагистрала да се движи нископодов градски рейс. Този вид транспортни средства разрешава превозването на правостоящи пасажери.

В съответния случай е позволено рейс, който не разполага с задоволително предпазни средства да се движи по автомагистрален път, където другите участници в придвижването имат право да развиват скорости до 140 км/ч. Това е явен пропуск в законодателството ни ", се споделя в позицията.

От института показват, че най-вероятно заради стопански аргументи маршрута на рейса е моделиран по този начин, че част от трасето да минава през автомагистрала " Тракия ", в случай, че може да се употребява различна трасе. " Още по-притеснително е и това, че линия № 5 в уеб страницата на Центъра за градска подвижност е означена като " Крайградска линия " № 5 " Автостанция Гео Милев " - с. Лозен, а действително линията се извършва от нископодови градски рейс. Разликата сред нископодови градски рейс и нископодови крайградски рейс е в това, че при градския може да се возят правостоящи пасажери, а при крайградските се возят единствено седнали пасажери ", се споделя в позицията.

От института споделят, че при возене на правостоящи, с цел да се подсигурява тяхната сигурност, не би следвало да се подвига скорост по-висока от 30-40 км/ч., а с тази скорост транспортното средство ще пречи на останалите участници в придвижването по автомагистралата. " Ако обаче допуснем, че водачът на рейса усили скоростта до 70-80 км/ч, то той ще заплаши съществено живота на пасажерите, само че в другия случай при скорост 40-50 км/ч, то застрашени ще са останалите ползватели на автомагистралата ", акцентират специалистите.

Те заключават, че всички длъжностни лица, които би трябвало да се грижат за сигурността на хората най-малко по линиите на градския превоз, са позволили прекалено много пропуски, с които са разрешили да се стигне до днешния случай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР