За какво ни е целият цирк? Защо да издържаме една

...
За какво ни е целият цирк? Защо да издържаме една
Коментари Харесай

В Съвета на Европа: Килими, хайвер и други луксове

За какво ни е целият цирк? Защо да устояваме една маргинална институция, чиито политици си подслаждат живота с рушвети, вместо да се борят с корупцията? Не, от подобен Съвет на Европа няма потребност! Коментар на Макс Хофман.
Че Русия и Турция нямат никакво място в една организация, която публично работи за налагането на правовата държавност и демокрацията, в действителност беше ясно още през цялото време. Но нали множеството познавачи на обстановката в Страсбург споделят, че няма никаква изгода, в случай че ги изхвърлим от нея. Тогава пък напълно няма да има лостове за оказване на въздействие върху господата Путин и Ердоган. Сходни бяха разсъжденията и при приемането на корумпираната кавказка република Азербайджан в Съвета на Европа – дано първо влезе и бъде интегрирана, а след това ще ѝ „ инжектираме “ и европейските полезности – да, но не!
Отварям скоба за тези, които мъчно се ориентират в лабиринта от европейски институции. Съветът на Европа няма нищо общо с Европейски Съюз и по тази причина в него могат да членуват също и страни, които не са част от общността. Съветът със седалище в Страсбург следи за спазването на човешките права, демократичните стандарти и правилата на правовата държавност. Поне на доктрина.
Азербайджан доста по-успешно изнася своите " полезности "
А в този момент да се върнем към тематиката за Азербайджан. Тази страна очевидно е доста по-ефективна от Съвета на Европа, когато става дума за експорт на „ полезности “, въпреки това в тази ситуация да не е най-подходящата дума. По-редно би било да се приказва за килими, първокласни артикули и най-много за пари. Някои депутати от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) очевидно на драго сърце са приемали такива дарове, а в подмяна са замитали сериозните отчети за нарушавания на човешките права в Азербайджан.
" Твърде евентуално " нещата са се случвали точно по този начин, настояват трима самостоятелни специалисти в заключителния си отчет по тематиката. Което още един път демонстрира, че въпреки Европа да се мисли за някакъв честен пример, в реалност не е. Казано по различен метод: За какво ни е въобще този цирк? В продължение на години политици с големи заплати, които се заплащат от европейските данъкоплатци, си седят в една институция с маргинално значение? Онова, с което се занимават тези хора, по този начин или другояче е изцяло безразлично на множеството жители в Европа. Дори обективните наблюдаващи от време на време не са напълно сигурни какъв смисъл има в тяхната работа.
И тъкмо тези политици, които са поставени там, с цел да се борят против корупцията, си подслаждат живота с незаконни рушвети, за каквито научаваме в този момент. Нещо повече - тук не става дума за индивидуален случай - наподобява, че по този метод са се облагодетелствали незнаен брой членове на ПАСЕ - все от страни, в които би трябвало да важат напълно разнообразни стандарти във връзка с корупцията като Германия да вземем за пример.
Дали не би трябвало да бъде закрита тази институция – откакто няма особена изгода от работата ѝ, коства много скъпо на данъкоплатците, а и се е трансформирала в нещо като платформа за персонално обогатяване на корумпирани депутати? Никой в европейските институции или столици не трябва да се учудва, в случай че в този момент завалят такива претенции – и то не без съображение. Но е правилно и друго: има потребност от сходни конгреси, в които се води разговор в отбрана на избрани полезности. Повечето депутати от ПАСЕ явно не престават да вършат точно това. Особено във връзка с Русия е доста значимо да се поддържа разговорът – в последна сметка това е въпрос, обвързван с опазването на мира.
Като цяло Съветът на Европа е замаян от тежкия удар и в случай че не желае да изпадне в нокаут, в Страсбург ще би трябвало да се извършат незабавни промени. Хората, които работят там, в този момент би трябвало да застанат зад полезностите, поради които тяхната институция съществува. Към досегашната " дипломация на хайвера " не трябва да се демонстрира никаква толерантност.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР