За какво може да ви излъжат, когато купувате автомобил втора

...
За какво може да ви излъжат, когато купувате автомобил втора
Коментари Харесай

Кои са най-честите измами при продажбата на коли втора ръка? Отговаря председателят на КЗП Димитър Маргаритов

За какво може да ви излъжат, когато купувате автомобил втора употреба? Разяснение кои са най-честите измами в този случай даде ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов пред Канал 3.

Потребителите най-често стават жертва на машинация по отношение на техническите параметри на автомобила, цената му и разхода на гориво .

Потребителите в Европейски Съюз срещат проблеми при покупко-продажби от този вид, по тази причина м.г. КЗП прави огромно изследване на българския пазар, открива кои са типичните нелоялни търговски практики и постанова наказания за тях.

Ако купувате кола втора употреба, в това число по интернет от друга страна, проверете дали офертата е годна за територията на България , както и какъв ще е дължимият Данък добавена стойност - той е друг в другите страни, поучава Маргаритов.

Имайте поради, че и когато приказваме за използвани коли, по закон потребителите имат право на претенция, а търговецът е задължен да я одобри .

КЗП е проверила и общите условия на фирмите, които оферират автомобилни застраховки. Основните нарушавания на застрахователите са свързани с това, че се пробват да затруднят ненужно при опита му да предяви рекламация за приемане на обезщетение.

Например за какво му е на осигурител да изисква документът на автомобила да е бил в колата по време на кражбата ѝ ? Или да редуцира периодите за предявяване на компенсацията по отношение на закрепените в Кодекса за застраховането?

Натискът от КЗП с инспекции и наказания дал резултат и част от неравноправните клаузи са отстранени. Срещу някои сдружения обаче се водят групови искове в съда.

Около 35% от потребителите в Европейски Съюз настояват, че са имали усложнения при приемането на обезщетение след застрахователно събитие, демонстрира Индексът за развиване на пазарите на дребно за 2018 година на Европейската комисия.

Това демонстрира, че застрахователният бранш е по-скоро сензитивен и по тази причина вниманието на Комисията ще се задържи върху този бранш.

Основният извод в Индекса от 2018 година е, че общото доверие продължава да следва почналата от 2010 година насам позитивна наклонност. Стопява се и разликата сред Изтока и Запада във действието на пазарите в интерес на потребителите. Макар, че най-проблемни области остават комуналните услуги (вода, газ, електрическа енергия, пощенски услуги), финансовите услуги и далекосъобщенията, като цяло развиването е в позитивна посока, за което следва да бъде отдадено дължимото на напъните на европейските институции и на националните органи във всяка от страните членки, какъвто за България е КЗП.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР