За какво месо става дума?В списъка на Световната здравна организация

...
За какво месо става дума?В списъка на Световната здравна организация
Коментари Харесай

Онколозира разкриха каква е позволената доза месо седмично

За какво месо става дума?
В листата на Световната здравна организация (СЗО), аленото месо това е всички типове мускулно месо от бозайници: говеждо, телешко, свинско, агнешко, овнешко, конско и козе, както и модифицирани месни артикули, всички пушени, осолени, консервирани и така нататък

Червеното месо предизвиква ли рак?
СЗО включи алено месо в група от артикули, „ евентуално карциногенни за хората “. Ключовата дума тук е „ евентуално ”: Учените към момента нямат еднопосочен отговор на въпроса „ дали аленото месо провокира рак? ”. Това е, което знаем през днешния ден.

Червеното месо и месните артикули (колбаси, салами, бекон и др.), допустимо усилват риска от развиване на колоректален рак (ректален и /или рак на дебелото черво) с 20-30%. Това потвърждават резултатите от доста проучвания.

Освен това, потреблението на алено месо или месни артикули може да бъде обвързвана с развиването на повече от 12 типа рак. Експерти от Международната организация за проучване на рака (IARC) стигнаха до такива разочароващи изводи, откакто проучиха данни от повече от 800 изследвания.

Но никой не може да каже сигурно по какъв начин тъкмо месото визира храносмилателната система на индивида към момента не е известно.

Потенциалният риск е мощно повлиян от метода на готвене. Накратко - месото е по-добре да не се пържи. Когато влезе в контакт с гореща повърхнина или нагрято масло, се освобождават канцерогенни субстанции (полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични ароматни амини). Те могат да причинят развиване на рак на гърдата, простатата, черния дроб, кожата, белите дробове и други органи.

Но в случай че за самото месо има от време на време повече въпроси, в сравнение с отговори, то за надениците, саламите, бекона и прочие всичко е еднопосочно. Продуктите от модифицирано месо са измежду канцерогенните - без никаква “вероятно ”: дневната консумация от единствено 50 грама усилва риска от развиване на колоректален рак с 18%.

Колко месо може да ядем?
Американското сдружение по клинична онкология (ASCO) предлага да се яде не повече от 500 грама месо на седмица или не повече от 70 грама дневно. Това количество, съгласно специалисти, не усилва риска от рак.

Освен това, месото не би трябвало да е мазно, а останалата част от протеините е по-добре да се получава птица, риба, бобови растения и зеленчуци. И апропо, не става въпрос единствено за онкология: прекомерно многото месо в менюто предизвика развиването на болести на сърдечно-съдовата система, диабет вид 2 и бъбречни болести.

„ Не е належащо въобще да се отхвърляме от месото “, споделя Олга Малихова, професор, лекар на медицинските науки, началник на отдел „ Ендоскопия “ на НИИК на онкологията. Н. Н. Блохин. - Основното нещо е да се съблюдават няколко условия: да не се яде месо всеки ден, по-добре е да се изключат пържено и мазно меса, както и модифицираните месни артикули.

Като цяло, за попречване на рак на стомашно-чревния тракт, тежестта е от първостепенно значение - то би трябвало да е обикновено: затлъстяването усилва риска от развиване на няколко типа рак, изключително при дами над 45-годишна възраст, написа zdrave.to. Освен това е значимо постоянно да се правят скринингови проучвания, които могат да открият заболяване посредством кръвен тест на най-ранен стадий.

Има ли изгода от месото?
" Червеното месо е значим детайл от уравновесеното меню, тъй като е един от главните източници на протеини, дружно с птичето месо, рибата, ядките и млечните артикули. Освен това месото съдържа най-важния витамин В12, желязото и цинка ”, споделя консултантът по хранене, сертифициран от FPA фитнес нутриолог Анна Дойен. " Но, несъмнено, значимо е месото да е положително: в идеалния случай би трябвало да се интересувате от това по какъв начин и къде се отглежда животното, с какво е хранено, да поискате от продавачите документи за качество на продуктите, с цел да се сведе до най-малко риска от алергични реакции. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР