За качеството на българското вино може да се говори много.

...
За качеството на българското вино може да се говори много.
Коментари Харесай

10 лева струва на производителите литър качествено вино

За качеството на българското вино може да се приказва доста. България е на международно равнище като качество, само че през последните години и браншът, и страната не са създали нищо за него, то не е подкрепено по никакъв метод. Това посочи Йордан Чорбаджийски, търговски шеф на винарната „ Черноморско злато Поморие “ (Black Sea Gold Pomorie) и ръководител на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) в България, по време на кръгла маса на тематика „ За качеството на българското вино “, която се организира в Българска телеграфна агенция.

По думите му лозаро-винарството е най-проверяваният отрасъл и няма лицензиран производител, който да не си следи качеството. Според Чорбаджийски в доста случаи българските виновност са в пъти по-качествени от вносните. „ Всички имаме лаборатории, всяка партида минава през лаборатории. Относно вносните виновност, като браншова организация вземаме вино на инцидентен принцип и го тестваме в нашите лаборатории. При несъответствия подаваме сигнал към Изпълнителната организация по лозата и виното (ИАЛВ) “, изясни той. Чорбаджийски прикани сигналите, които се подават, да са тествани, тъй като срутват продажбите.

От 1300 инспекции сме установили близо 800 нарушавания, огромна част свързани с нелоялни търговски практики. Те се показват главно в придаване на свойства и качества на продуктите, които те не имат, и това завишава цената, сподели Ангел Джалев от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Той приканва всички консуматори да подават сигнали както към КЗП, по този начин и към БАБХ, когато имат подозрения, че са ощетени.

„ Безопасност и качество са две напълно разнообразни неща – през последните няколко години отклоненията при инспекциите са свързани главно с качеството, само че рисков артикул, аз съм от 2001 година в организацията, нямам спомен да сме имали “, сподели инж. Даниела Фърцова, основен шеф на Главна дирекция „ Контрол в лозаро-винарския бранш “ в ИАЛВ. На въпрос по отношение на контрола на домашното вино и за какво се позволява то да се продава на всички места, тя уточни, че още веднъж би трябвало да се подават сигнали и те са основни.

Главният секретар на ИАЛВ Нина Филипова добави, че Агенцията реализира надзор планово и извънпланово, по сигнали, като доста разчита на такива от неправителствени организации. „ Производители, които са регистрирани, са изпълнителни, съблюдават разпоредбите. Нарушителите са главно тези отвън закона “, съобщи тя.

„ Произвеждаме фантастични виновност, споделям го от моя дълготраен опит. Хората, които създават виното в България, са същински експерти “, изрази мнението си Венцислав Любенов от „ Вила Юстина “. По думите му проблемите са дълбоки. „ Държавата не оказва помощ с нищо, на моменти даже пречи. Същевременно рестриктивните ограничения са страхотни “, съобщи той. Любенов изясни, че виното ни е скъпо, тъй като основаването на 1 дка лозе сега коства към 4000 лв.. В някои страни дотациите за 1 дка са 400 евро, у нас те са едвам 15 евро – що се касае за пасища.

„ За да произведеш качествено грозде, цената е сред 0,80 и 1,20 лв.. За една бутилка вино са нужни 1-1,5 кг грозде, което излиза към 1,50 лв. единствено за грозде. Оттам се стартира – ферментации, ток, биологични материали, които да речем са още 2 лв.. Следват бутилка, запушалка, капсула, етикети, кашони. Стигнахме към този момент до 8 лв.. Залагаш най-малко 30 % за дистрибутор и в случай че заложиш 10 % облага – стигнахме почти до 10 лв.. Значи всичко под тази сума е подозрително в България “, описа Любенов.

„ Важно е да намерим метода, да посочим спецификите на българското вино, защото с Мерло и Каберне совиньон мъчно можем да конкурираме международните производители “, разяснява доцент доктор Христо Спасов, началник на катедра „ Технология на виното и пивото “, зам.-ректор „ Учебна активност и научен състав “ на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

Що се отнася до проблеми с кутиите с вино (Bag in box), по негови наблюдения много се е вдигнало качеството, а в същото време това е много комфортно. Венцислав Любенов от „ Вила Юстина “ добави, че има в действителност качествени виновност в кутии, само че има и много взаимни отстъпки. Все отново по думите му това е международна наклонност.

„ Потребителите са най-важните регулаторни органи и би трябвало да се разчита на тяхната дума “, заключи Андрей Велчев, ръководител на съдружие „ За налична и качествена храна “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР