За живота на праведния Йосиф Прекрасни се разказва в Старозаветната

...
За живота на праведния Йосиф Прекрасни се разказва в Старозаветната
Коментари Харесай

Лоно Авраамово Св. праведен патриарх Йосиф Прекрасни

За живота на праведния Йосиф Прекрасни се споделя в Старозаветната книга Битие глави 37-50. Той бил предпоследният от дванадесетте синове на старозаветния патриарх Яков (Израил) от обичаната му жена Рахил (Бит. 30:23-24), и последният, който се родил в Месопотамия преди изхода на Иаков от Лаван. Йосиф бил добродетелен и хубав и бил изключително обичан от родителите си. Младият Йосиф разказал на околните си свои сънища, които предвещаващи бъдещето му великолепие. С това той възбудил злобна злоба у братята си. Те решили да убият седемнадесетгодишния Йосиф и го хвърлили в трап, само че след това го продали в иго на пътуващи търговци. Така Йосиф се озовал в Египет (Бит. 37:22, 29) и станал един от многото евреи-слуги там сред 1900 и 1600 година преди Христос.
В Египет праведният Йосиф бил продаден на началника на защитата на фараона Потифар и с помощта на своя разум и добродетели, той заслужил доверието му. Св. Йосиф бил изумително хубав. Жената на Понтифар се пробвала да го прелъсти, само че целомъдреният младеж отблъскал нейните съблазни. Огорчена и озлобена, тя оклеветила пред мъжа си праведния Йосиф, който незабавно го хвърлил в пандиза. Оттам светият Йосиф излязъл посредством дара си да пояснява сънища
Когато научил за дарбата му, фараонът извикал Йосиф в своя замък, с цел да изтълкува негов сън, който никой не съумял да изтълкува (Бит. 41:14). Съновидението предсказало, че след богат берекет и популярност на фараона, ще последват гладни години и несгоди за Египет. Силно впечатлен от дара на Йосиф, фараонът го направил първи жрец - втори по състояние след фараона в цялото царство (Бит 41:38-46). Благодарение на откровението и вещото управление на Йосиф, Египет бил избавен от нещастията.
Когато в родината на праведния Йосиф настанал апетит, татко му изпратил синовете си да закупят храна от египтяните. Св. Йосиф Прекрасни избавил целия си жанр от гладна гибел и им оказал помощ да се заселят в Египет. Фараонът им дал положително място за живеене (Бит. 43:34) и братята се сдобрили (Бит. 43-46 глава).
Св. Йосиф управлявал Египет дълго и сполучливо. Тук се родили двамата му сина Манасия и Ефрем. Преди гибелта си остарелият Израил ги осиновил, благословил ги и им дал два дяла сред братята. Техните колена са наричани по името на Иосиф (Числа 13:12; 36:5; Втор. 33:13-17; Съдии 1:22-23; 3Цар. 11:28; От. 7:8). С тяхното име е наричано в Библията също Северното царство (Пс. 77:67 и др.) и даже целият израилски народ (2Цар. 19:20; Пс. 76:16; 79:2; 80:6; Ам 5:6; Авд. 1:18).
Праведният Йосиф умрял на 110-годишна възраст. Балсамирали го, както и татко му, съгласно египетската традиция (Бит. 47:12 и следв.). Преди гибелта си той заръчал на синовете Израилеви да пренесат костите му от Египет в Обетованата земя.
Завета на св. Йосиф извършил през 1496 година преди Рождество Христово св. оракул Мойсей. Той пренесъл костите му и го погребал в Сихем (Изход 13:19; Иисус Навин 24:32). Чрез своите синове Манасия и Ефрем св. Йосиф Прекрасни положил началото на две от Израилевите колена.
Pravoslavieto.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР