За извънреден конгрес на БАПЗГ (Българската асоциация на професионалистите по

...
За извънреден конгрес на БАПЗГ (Българската асоциация на професионалистите по
Коментари Харесай

Фелдшери настояват ДАНС и прокуратурата да влязат в БАПЗГ

За ексклузивен конгрес на БАПЗГ (Българската асоциация на експертите по здравни грижи) упорстват фелшерите от цяла България. Те оповестиха провелия се на 11 януари в столицата -Пети конгрес на Асоциацията за нелегитимен и упрекват управлението в лицето на ръководителя Милка Василева, че техни представители нито са били известени, нито са били поканени, нито са участвали на провеждането му.
Това стана ясно на провелата се през уикенда в хотел Верея в Стара Загора Национална работна среща на членовете на Сдружението на Фелдшерите/Лекарските асистенти в България (СМФБМБ).
Председателят на организацията Александър Александров разгласи още, че ще сезира ДАНС и прокуратурата за финансови нарушавания в БАПЗГ и ще упорства за обстоен доклад по какъв начин и защо са били харчени средствата от членски импорт. Асоциацията съществува повече от 15 години, а членската й маса наброява над 50 хиляди практикуващи медицински експерти в цялата страна. Говорим за милиони левове, акцентира Александров.

Ръководството на СМФБМБ изясни още, че ръководителят на БАПЗГ Милка Василева публично е била поканена на срещата в Стара Загора, с цел да отговори на многочислените въпроси на фелдшерите. Тя обаче е отказала да участва и е оторизирала здравната сестра Ваня Георгиева, която е районен координатор за Стара Загора на БАПЗГ. За страдание госпожа Георгиева не отговори съответно на нито един от въпросите, свързани с активността и отчетността на БАПЗГ.

Фелдшерите упорстват, че не без присъединяване на БАПЗГ, специалността им е била мощно обезличена и неглижирана, въпреки че по европейските стандарти, които страната ни е приела, специалността „ фелдшер " се приравнява на „ лекарски помощник ".



Съсловният спор тлее от години, защото главната част от БАПЗГ, включително и ръководителят Милка Василева, са медицински сестри, които се грижат само за личните си професионални и финансови ползи, упорстват от фелшерското съсловие.
Фелдшерите стачкуват, че членуват в БАПЗГ наложително по силата на Закона за съсловните организации и заплащат членски импорт, който безусловно се удържа от заплатите им, без да го желаят.
Фелдшери са правили многократни опити да изоставен организацията, само че на процедура това ги лишава от правото им да практикуват специалността си. За неуместния проблем свидетелстват стотици фелдшери, част от които описаха в Стара Загора по какъв начин Регионалните здравни инспекции (РЗИ) по места, ги заплашват със загуба на дееспособност и уволнения, ако изоставен структурите на БАПЗГ. А де факто фелдшерите са гръбнака на структурите на Спешна помощ в цялата страна и покриват потребностите от здравни грижи по селата и в дребните обитаеми места.

Това „ извиване на ръце " продължава с години, стачкуват фелдшерите и упорстват за смяна на законодателството и обособяването им в независима законна конструкция, която да пази ползите на специалността, да се грижи за професионалното им развиване, да обезпечава съответно образование и реализация. Нуждите на специалността фелдшер не са предпазени от БАПЗГ, упорстват фелдшерите.
Срещата в Стара Загора завърши с решението за обща декларация, която да бъде импортирана до БАПЗГ с настояването за нов конгрес.

ПРЕДИСТОРИЯ
По Закона за съсловните организации всички медицински експерти наложително членуват в БАПЗГ. В това число влизат медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, клинични и други лаборанти, физиотерапевти, фелдшери, зъботехници, помощник-фармацевти.
Въпреки разликата в професионалните им проблеми, те са обединени под една „ шапка ". Отказът им от участие в БАПЗГ води до лишаване на професионалните им права и ги лишава от правото да практикуват специалността си.
През 2018 година при тогавашната шефка на Здравната комисия в Народно събрание Даниела Дариткова беше импортирана подписка, подкрепена от повече от 1500 фелшери, с които се настояваше за обособяване на фелшерите в независима организация. И до през днешния ден отговор на това искане НЯМА.
През последните 10 години са правени доста опити за смяна на статуквото и корекции в Закона за съсловните организации. За страдание - без триумф.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР