За изпочупени и унищожени черешови дървета от диви свине се

...
За изпочупени и унищожени черешови дървета от диви свине се
Коментари Харесай

Диви свине нападат кюстендилските череши

За изпочупени и унищожени черешови дървета от диви прасета се оплакаха аграрни производители от село Драговищица, община Кюстендил. Набезите на дивите животни са се засилили през последните 10 дни. За да се предпазят от тях земеделските производители са си купили апарат, наподобяващ оръдие, което гърми доста мощно на всеки шест минути. Нарича се птицегон. Но не плаши дивите прасета.
На един от земеделците - Георги Иванов, единствено за три дни са унищожени към 30 дръвчета. По-голямата част от тях са млади насаждения, като земеделските производители не могат да се извърнат и към ловците, защото отстрела на диво прасе е неразрешен.
Георги Иванов съобщи, че всяка година има унищожени сред 30 и 50 дръвчета след набезите на дивите прасета. " Нашият целогодишен труд с толкоз доста старания отива напразно, повече от половината дървета са смазани и това е за поредна година. Какво ли не опитваме, с цел да можем да се отървем?! Сега използваме птицегон, който гърми много мощно, само че те очевидно са привикнали с този пукот и не престават да се хранят. Прасето се качва нагоре, натиска дървото и го поваля. На старите дървета клоните, които са по-близо до земята, изправя се на задни крайници, чупи и продължава ", оплаква се още земеделецът, който не е единственият обиден, съобщи Дарик.
Изкупуването на ранните сортове череши в Кюстендилско стартира от през днешния ден. Цената е 0.60 лева за кг. Заради високите температури се чака дейната акция да стартира в края на тази седмица. В Пловдив и Пазарджик акцията към този момент е в ход, там късните сортове череши се изкупуват за 0.90 лева за кг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР