За изпълнителния директор на Roche, Северин Шван, чуждестранните служители са

...
За изпълнителния директор на Roche, Северин Шван, чуждестранните служители са
Коментари Харесай

Тайната на успеха на швейцарските фармацевтични компании

За изпълнителния шеф на Roche, Северин Шван, задграничните чиновници са значими.

© Arnd Wiegmann Още по тематиката
Дигитализацията трансформира образа на фармацевтичните компании

Производителите на медикаменти към този момент търсят друг набор от умения при наемане на чиновници
13 юли 2017
Novartis взема решение дали да продаде активи за 50 милиарда $

Акционерите се притесняват, че швейцарската фармацевтична компания може още веднъж да вложи неефективно средствата
31 май 2017

Всеки ден към 10 хиляди жители на Франция и Германия минават границата с Швейцария, с цел да стигнат до работните си места в Базел. Те работят в Novartis и Roche, две от петте най-големи фармацевтичните компании в света, а свободното прекосяване на границите е съществена причина лекарствената промишленост в Швейцария да е по-доходоносна от износа на часовници, сирене и шоколад.

Макар Швейцария да не е измежду 28-те членки на Европейски Съюз, фармацевтичният бранш обезпечава работа на повече от 200 хиляди души. Страната, наподобява, има " безпрепятствено комерсиално партньорство " със съюза, написа Financial Times. Отношенията със прилежащите страни Швейцария гради благодарение на двустранни контракти, които одобряват швейцарските стандарти и контролът на медикаменти да е единствено в страната на произвеждане. От управлението на двете компании изясняват, че по този метод вземат участие на европейския пазар наедно с други компании. Макар поддържането на личен регулатор в Швейцария да е скъпо, процесът по приемане на разрешителни е съкратен. Това прави продуктите от Швейцария конкурентни на европейския пазар.

Двустранните контракти, подписани през 90-те години, оказват помощ на промишлеността да се развива, само че сериозна е клаузата за свободното придвижване на хора. Швейцария е част от Шенген, а Novartis даже има пряк вход към постройката, ситуиран на френско-швейцарската граница. Запознати с бизнес модела на Швейцария споделят, че страната ще продължи да е атрактивна бизнес локация, до момента в който съумява да притегля квалифицирани фрагменти и да взе участие на световните пазари.

" Свободното придвижване на чиновници е доста значимо за нас ", споделя изпълнителният шеф на Roche Северин Шван. Той на няколко пъти е предупреждавал локалните управляващи против ограничавания при набирането на задгранични фрагменти.

Индустрия в заплаха

Печелившата фармацевтична промишленост на страната обаче е изправена пред две огромни провокации. Швейцария е подложена на напън от страна на националистическата партия за по-строги ограничения за свободното придвижване на хора. През 2014 година след референдум беше признато въвеждането на имиграционна квота. Миналата година решението от референдума беше признато със закон, само че в по-свободна форма, с цел да се избегне недоволството на Брюксел. От сектора се притесняват, че при последващи избори тематиката може да се върне и този път Европейски Съюз да одобри ограничения против Швейцария. В подобен случай достъпът до свободния пазар ще бъде заплашен.

От друга страна, договарянето към Брекзит може да провокира Брюксел да прегледа двустранните си контракти със страната. Швейцария усеща напън от Европа за институционални промени, които автоматизирано ще придвижват европейските закони към вътрешната правна система. Националистическата партия обаче се разгласи срещу предлагането, което отваря врата за вероятен нов спор.

Сделка и с Англия

По-рано тази година държавното управление на Англия даде обещание фармацевтичната промишленост да е един от предпочитаните браншове за развиване след Brexit. Европейските фармацевтични компании обаче предизвестяват, че излизането на Острова от Европейски Съюз може доста да навреди на бизнес моделите им.

През август държавното управление на Тереза Мей показа проект, съгласно който да се усили финансирането на новаторски научни планове. Паскал Сорио, изпълнителният шеф на AstraZeneca, разяснява проекта, призовавайки управляващите " да обезпечат среда за бъдещи вложения и нововъведения във Англия след напускането на Европейски Съюз ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР