За изненадваща промяна в програмата на министър-председателя, засягаща честванията на

...
За изненадваща промяна в програмата на министър-председателя, засягаща честванията на
Коментари Харесай

Петков и Радев демонстрират сближаване - заедно ще честват Гоце Делчев в Благоевград

За изненадваща смяна в програмата на министър-председателя, засягаща честванията на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, заяви Правителствената осведомителна работа.

Предвиденото поднасяне на цветя пред паметника на революционера в Борисовата градина в София ще се състои без наличието на Кирил Петков.

По-късно денем той ще се включи в честванията в Благоевград, дружно с президента Румен Радев, прецизират от " Дондуков " 1.

По-рано стана известно, че макар обещанията за общо честване на 150-годишнината на Гоце Делчев президентът на РСМ Стево Пендаровски и министър председателят Димитър Ковачевски са отказали.

Новината бе изненадваща, защото преди седмица Кирил Петков разгласи от парламентарната естрада, че се приготвя взаимно честване, за което се очакваше той да пътува до Скопие.

Македонските управляващи са намерили комфортен " дипломатически мотив " да не одобряват българския министър председател, като в последния миг Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи са решили да пътуват за Брюксел.

По тази причина и Петков е предпочел да остане в България и да се яви на парламентарен надзор, като за общите празнувания е изпратил министъра на външните работи Теодора Генчовска и ръководителя на културната комисия в Народното събрание Тошко Йорданов, както и зам.-министър на културата, защото министърът Атанас Атанасов е с ковид.

Паметникът на Гоце Делчев в Благоевград е повдигнат през 1955 година и е ситуиран на площад „ Македония “. Негов създател е скулпторът Крум Дерменджиев.

На процедура монументът замества опустошения след 1944 година Паметник на незнайния македонски въстаник, ситуиран в непосредствена непосредственост, на чието място през днешния ден има единствено паметна плоча.

Тържествата в Благоевград ще стартират още в 10:30 часа в Централната читалищна библиотека, където ще бъде открита галерия на книги за Гоце
Делчев, а от 11 часа Народно читалище „ Никола Вапцаров-1866 “ провежда сказка за революционера в Хоровата зала „ Проф. Христо Арищиров “.

В 17 часа от Съдебната палата ще стартира тържествено шествие в памет на великия деятел на македонските и тракийски българи, а половин час по-късно е началото на тържествения обред по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад „ Македония “.

Признателните потомци ще сведат чела пред паметта на личността, която остава в историята като една от най-харизматичните и авторитетни фигури. В ритуала ще вземат участие Военно формирование 26 400, Национално сдружение „ Традиция “ – районен клон “Георги Измирлиев-Македончето”, Сдружение „ 14-ти пехотен македонски полк “ и други

Танцовомузикална картина ще бъде изпълнена от Фолклорен отбор „ Пирин “. Част от тържествената стратегия са две изложения. Във фоайето на Регионалния исторически музей ще бъде експонирана без публично разкриване изложбата „ Безсмъртният деятел Гоце Делчев “.

Благоевград е неразривно обвързван със ориста на Гоце Делчев и неговия жанр. Тук е заровен неговият татко, тук почиват костите на доста от неговите сродници. Тук те намират избавление и банкет след Войните за национално обединяване (1912 – 1919).

Една от главните общности от бежанци в Благоевград е на кукушани.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР