За изненада на мнозина офисите до голяма степен избегнаха бедствието,

...
За изненада на мнозина офисите до голяма степен избегнаха бедствието,
Коментари Харесай

Предизвикателен климат

За изненада на мнозина офисите значително заобиколиха бедствието, засегнало магазините и заведенията за хранене след повече от година изолираност. Собствениците на офиси бяха пощадени от всевъзможни обилни разтърсвания в търсенето, а продажните цени в огромните градове останаха постоянни макар намаляващите наеми на доста места. Закъсненията в заплащанията и затруднените продажби бяха необичайност.

Но към момента има рискове. Ако отдалечената работа се резервира, офис пространството може да стане консуматив. Според една оценка търсенето в Европа може да спадне със 17% през идващото десетилетие; в Америка с 16%. Цената на квадратен фут в Америка може да падне с повече от половината, в случай че чиновниците работят от у дома три дни в седмицата. Но може да отнеме години, до момента в който загубите от пандемията се материализират. В момента корпоративните наематели са сключили дълготрайни контракти за наем и служащите се връщат в офиса.

Основното предизвикателство през 2022 година е дълготрайно, под формата на регулаторни старания за битка с световното стопляне. Необходимите промени могат да значат, че доста офиси ще станат остарели. Енергията, употребена за осветяване, отопление или изстудяване на здания, е виновна за съвсем една трета от всички излъчвания на парникови газове в международен мащаб. В градове като Ню Йорк 71% от излъчванията на парникови газове идват от здания. Строителството употребява 40% от силата в международен мащаб и е отговорно за съвсем една четвърт от цялото замърсяване на въздуха.

Множество политики има за цел да трансформират това. Първата, в Англия и Уелс, желае да усъвършенства енергийната успеваемост на постройките. Правилата значат, че един на всеки 10 офиса в центъра на Лондон е изложен на риск да " остарее " в границите на година, а повече от половината - до 2027 година Европейските политици ще изискват 49% от силата на постройката да идва от възобновими източници до 2030 година За вложителите в недвижими парцели новите правила повдигат въпроси за бъдещето на техните застаряващи офис здания. Наемателите също оказват напън. Една пета от най-големите 2000 компании в света са си сложили за цел нулеви излъчвания до 2050 година и доста от тях ще се движат още по-бързо. Това ще изисква декарбонизация на техните здания.
Реклама
Наемодателите, които не са съумели в точния момент да " позеленят " портфейлите си, са изправени пред жесток лизингов пазар. В международен мащаб наемателите към този момент са подготвени да заплащат до 11% повече, с цел да се настанят в най-ефективните здания. Декаборнизацията на офисите по света няма да стане за една нощ. Но за наемодателите, които не съумеят да се приготвят, 2022 година ще бъде на равносметка.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР