За изминалото денонощие 25 са новите заразени с COVID-19, общият

...
За изминалото денонощие 25 са новите заразени с COVID-19, общият
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Ананиев отмени заповедта си за задължителните маски

За миналото денонощие 25 са новите инфектирани с COVID-19, общият брой на инфектираните е 379. Здравният министър Кирил Ананиев анулира заповедта си за наложителното прилагане на маски.

" Дневник " следи развиването на събитията към ковид в действително време. За събитията по света можете да прочетете тук.

Ключови моменти 12:34Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев разгласи, че преди малко е подписал заповед, с която анулира заповедта си от през вчерашния ден за наложителното носене на маски на закрити и открити публични места. Държавата ще купи 1 милион защитни маски, които ще бъдат разадени на социалнослабите хора.

Използването на маските дава опция за отдалечаване на ограниченията, които ще лимитират гражданските права на българското население, уточни Ананиев.

11:36Спад на престъпността в СофияПолицията в София към този момент ще предизвестява хората да поставят защитни маски в гратисния интервал до събота,съобщи пред БНР шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев. До момента в столицата има издадени 102 акта за нарушавания на хора за събиране и разхождане на неразрешени места.

" Ще има гратисен интервал, който ще бъде до 0,00 ч. в събота. Ще бъдат дадени инструкции на сътрудниците да предизвестяват хората, тъй че откакто отмине гратисния интервал и жителите са се снабдили с такива маски, да се извършват указаният на националния щаб и министъра на опазването на здравето ", сподели той.

Заради засиленото полицейско наличие в София, се регистрира и спад на престъпността в града.

" Освен пеши патрули, в делничните дни използваме и сътрудниците от конния ескадрон на Столична дирекция на вътрешните работи. Така че освен в Борисовата градина, а и в другите паркове нашето наличие е очевидно ".

 Коронавирусът в България: Ананиев анулира заповедта си за наложителните маски
© Дневник
11:35Конституционният съд към този момент може да заседава и взима решения неприсъствено – посредством видеоконферентна връзка, която обезпечава тайната на съвещанието. Това планува изменение в правилника за активността на институцията, оповестено през днешния ден в " Държавен вестник ".11:12Измамници в интернет към този момент експлоатират страха от ковид COVID-19 и след въвеждането на изключителното състояние в България има растеж на офанзивите против имейли и уеб сайтове, регистрира българската хостинг компания " СуперХостинх.БГ ". В интервала 16-22 март блокираните спам писма по тематиката за " ковид " се усилват с близо 20% спрямо миналата седмица. За първата половина на март пък компанията регистрира растеж на блокирания спам по същата тематика с 11% спрямо първата половина на февруари.

" Измамните писма най-често са свързани със известия за последни доставки на маски, нови маски, лекуване, препоръки за това по какъв начин да предпазим себе си и околните си (с апел за евакуиране на файл) и даже апели за дарения ", разяснява шефът на " СуперХостинг.БГ " Любомир Русанов. Съветът на експертите е да се внимава какво се отваря в мрежата във времето на нараснала работа онлайн.10:56Правителството да сътвори ексклузивен фонд за подкрепяне на културни дейци, културни институти и организации - това предлага обединяването " Демократична България " в публикувана до медиите позиция. " Културният бранш беше един от най-тежко засегнатите в невижданата рецесия, в която се намираме. Огромни проблеми стоят пред всички художествени и културни прояви, всички културни промишлености, прекратили активността си. Особено тежко е ситуацията на самоосигуряващите се актьори и културни оператори, които не получават заплати в държавни културни институти и на процедура нямат сега никакви доходи; загубите единствено в тази сфера до момента възлизат от 7 до 15 милиона лв. ", се споделя в позицията.

Пълния й текст можете да прочетете тук.10:44Може да се вземат и по-строги меркиАко се наложи, щабът може да предложи на държавното управление да вземе още по-строги ограничения против разпространяването на ковид - тотална възбрана на рисковите групи да излизат от домовете си или излизането от вкъщи единствено с декларация или пък за несъмнено време и в избран периметър. Това сподели в изявление за " Нова телевизия " вицепремиерът Томислав Дончев.

Той осведоми, че евентуално в четвъртък ще е разполагаем на жителите система, в която могат да ревизират дали са били в контакт със инфектиран. Хората биха могли посредством тази система да уведомят, че ще излизат за деня, да вземем за пример с приложение на мобилния телефон.

Повече детайлности - тук.09:55Пенсиите се изплащат от 7 до 23 априлПредвид въведеното изключителното състояние, изплащането на пенсиите за месец април 2020 година в пощенските станции ще стартира на 7 април (вторник) и ще завърши на 23 април (четвъртък), оповестиха от Български пощи.
Графикът за погашение на пенсиите обгръща интервала до 16 април.

На пенсионерите, които не са съумели да си получат парите до 16 април е обезпечена опция за приемане на пенсиите сред 21 и 23 април в това число. Заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна спомагателна сума от 40 лева на 1 246 000 пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, дружно с добавките и обезщетенията към тях за април 2020 година, е в размер до 363 лева в това число. За тази цел държавното управление ще отпусне спомагателни близо 50 млн. лева

От " Български пощи " припомнят, че би трябвало да се съблюдава безвредно разстояние един от различен о най-малко 2 метра, както и да се носят маски и ръкавици.09:44Румен Радев ще посети БлагоевградДнес президентът Румен Радев ще посети Благоевград. От 13.30 часа той ще взе участие в съвещание на Оперативния спешен щаб в града и ще се запознае на място с подхванатите ограничения за отбрана на здравето на жителите и доставки на храни и медикаменти за нуждаещите се, осведоми прессекретариатът на президента.

09:26Армията подготвена да оказва помощ на полициятаАрмията има подготвеност да се включи в помощ на полицията, има нужните планове - разгласи в изявление зая Би Ти Ви министърът на защитата Красимир Каяракачанов. " Тя към този момент оказва помощ, вижте по какъв начин: началникът на щаба е шеф на Военноемдицинската академия, вършим военнполева болница, уточни той. Трябва да се навакса с маски и ръкавици за армията, с цел да се извърши разпореждането да се върви в обществени места с защитни средства, означи министърът. Иначе армията има защитни дрехи, в случай че възникне остра потребност. " Ще сменяем служителите на реда на границата, ще пазим посолства, стратегически обекти, не си представяйте, че ще тръгнат танкове по улиците ", успокои Каракачанов.09:04Гратисен интервал за маскитеГратисният интервал за покупка на маски до 00:00 ч. в събота - това сподели началникът на националния действен щаб за битка с ковид Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет.

Основната философия е да се носи маска на публичните места – магазини, аптеки, метро, публичен превоз, лечебни заведения, банки, посещаване в административна приемна на държавни служби, приемни на КАТ.
" Ясно е, че тези ограничения могат да се поясняват доста субективно от доста хора. Отговорността на всички е да останем твърди и да не се поддадем на хейта, който върви, по тази причина обясняваме на всички за какво го вършим ", сподели Мутафчийски.

" Имаме отговорност пред вас и вашите родители да опазим вашия и техния живот. Поне всички са единни, че в случай че отпуснем края, системата няма да понесе толкоз заболели ", акцентира той.

 Коронавирусът в България: Ананиев анулира заповедта си за наложителните маски
© Велко Ангелов
08:55Промените в бюджета имат поради най-негативния сценарийНа вчерашно изключително съвещание държавното управление утвърди и ще предложи законопроект за допълнение и изменение на държавния бюджет за 2020 година. Част от ограниченията са свързани с към този момент утвърдените разноски, свързани с осъществяване на програмата за задържане на претовареност, по известна като мярката " 60/40 ".

Разработени са три сюжета като се преглежда най-негативният от тях с оглед това да сме оптимално готови с фискални буфери, с цел да се резервира действието на всички системи в страната, сподели министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет. Най-негативният сюжет планува понижение на приходите с 2.4 милиарда лева и и нарастване на разноските с 1 милиарда лв.. 70 милиона са спомагателни лихвени разноски, свързи с нарастването на лимита по държавния дълг и 1 милиард спомагателен трансфер от държавния бюджет за финансиране на фонд " Безработица ".

Предложено е и нарастване на лимита на държавния дълг, с цел да се обезпечи финансиране на недостига, който ще се образува вследствие на понижение на приходите и нарастване на разноските като общият размер на упования недостиг се чака да доближи 3.5 милиарда лева или към 3% от Брутният вътрешен продукт.

Повече по тематиката - тук.

08:49Дронове ще следят вилните зони на Русе, сподели зам.-кметът по комунални действия Димитър Недев пред Българска национална телевизия. Идеята за спомагателна защита е пристигнала в диалог с Русенския университет. В общината са премисляни спомагателни ограничения за обезпечаване спокойствието на хората. Ще има директна видеовръзка с дроновете, с цел да може да се реагира незабавно.08:09Заразените към този момент са 379За миналото денонощие 25 са новите инфектирани с COVID-19. Това разгласи на постоянния си брифинг началникът на националния действен щаб за битка с ковид Венцислав Мутафчийски, без да посочи от какъв брой направени проби са открити инфектираните. Ообщият брой на инфектираните към този момент е 379. От тях 113 са в болница. 13 души са интубирани и се намират в интензивни клиники. Няма умряли през денонощието.

Силистра е новата област със инфектирани. 57% от инфектираните са мъже, 43% са дамите. Средната възраст на заболелите е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен, най-възрастният - 86. Средната възраст на умрелите е 66 година 18 от инфектираните са медицински личен състав. Изписани са 17 души, които са с по две негативни проби.

През нощта новите случаи са в София -1, Варна - 3, Силистра - 2, Шуммен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.

 Коронавирусът в България: Ананиев анулира заповедта си за наложителните маски
© Министерския съвет

До среднощ в събота е гратисният интервал за наложителното носене на маски, сподели още Мутафчийски. " Мярката за наложително носене на маски на публични места е вследствие на дълготрайно разискване. Има спорни версии за носенето на маски. Болни наложително би трябвало да носят маски. За здравите лица от СЗО не предлагат маски ", съобщи Мутафчийски и посочи, че в Израел и Австрия също е наложително носенето на маски.

" Поставянето на рестриктивни ограничения пред българските жители е същинско тестване за тях и това не е развлечение, това са неща, които са разследване на следените трендове, сподели ген. Мутафчийски. Важно е да се лимитират вредите. Ако се отпусне краят, системата няма да може да понесе огромния брой заболели ", сподели още началникът на щаба.

" На Светия Синод не можем да му затворим църквите, само че те ни увериха, че ще съблюдават ограничения и огромно предизвикателство пред полицията е, че ще се грижи за съблюдаване на дистанцията сред хората по време на службите ", уточни още Мутафчийски.

08:07След цялостна 14-дневна карантина в Банско в 19 часа през днешния ден тя би трябвало да бъде вдигната. Вече не е неразрешено на хората да излизат от домовете си пада, което значи, че в града влизат в действие ограниченията, които са годни за цялата страна.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1312)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР