За изминалите пет години Европейската инвестиционна банка е осигурила за

...
За изминалите пет години Европейската инвестиционна банка е осигурила за
Коментари Харесай

Европейската инвестиционна банка е финансирала България с 1.5 милиарда евро

За миналите пет години Европейската капиталова банка е осигурила за стопанската система на България финансиране в размер на 1.5 милиарда евро. Само за предходната година банката е предоставила 103 милиона евро под формата на заеми за разнообразни планове, а Европейския капиталов фонд е подкрепил осем плана с общо 114 милиона евро. Най-мащабните вложения на ЕЦБ за 2018-а са заема от 14 милиона евро провиснал на " Агрия Груп Холдинг " за ново пристанищно оборудване във Варна, 22 милиона евро заем за Софийската община, с който се финансира построяването на линия 3 от втория стадий на софийското метро и 67 милиона евро за създаване и стартиране в употреба на нова комбинирана топлоелектрическа централа за топлофикационната мрежа в София, стопанисвана от " Топлофикация София " ЕАД. Това стана ясно на специфична конференция дадена от представителството на банката в България на 15 март 2019-а.

" През 2018 година се представихме мощно в България, изключително с разгръщането на консултантските ни услуги и продължаваме да поддържаме стопанската система през новата година с две значими транзакции. Финансирането от страна на Групата на Европейска инвестиционна банка съставлява близо 0,4 % от Брутният вътрешен продукт на България през миналата година, което е над междинното за Европейски Съюз, до момента в който предоставените консултантски услуги спомогнаха за осъществяването на планове за близо 2 милиарда евро, което потвърждава значимата роля на банката в страната ", съобщи вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Вазил Худак.

Европейския капиталов фонд продължи да поддържа дребните и междинни предприятия в България, като задели средства с общ размер 78 милиона евро посредством четири нови гаранционни интервенции и един нов фонд за рисков капитал на обща стойност 168 млн. евро, за дългово и дялово финансиране.

Благодарение на активността на ЕИФ в България, през 2018 година 3 000 дребни и междинни предприятия получиха финансиране в размер на близо 408 млн. евро. Предвид триумфа на самодейността " Джереми ", през миналата година ЕИФ и българското Министерство на стопанската система се договориха да дадат ход на два нови финансови инструмента с насъбраните средства посредством дейностите по линия на " Джереми ". Инструментът за документална финансова гаранция ще усвои до 30 млн. евро от от насъбраните средства за нови гаранции за финансиране на търговията, в поддръжка на интернационалния профил и диверсификацията на българската стопанска система със заем, чийто общ размер се чака да доближи 200 млн. евро. Програмата InvestBG Equity ще употребява постъпленията по " Джереми " и лични средства на ЕИФ, с цел да ангажира до 110 млн. евро под формата на рисков капитал и дялово присъединяване в вложения в България и директно дялово присъединяване в български компании. Предвижда се първите покупко-продажби по Инструмента за документална финансова гаранция и програмата InvestBG Equity да се осъществят през 2019 година

Вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Вазил Худак обърна внимание и на консултантските услуги предоставяни от Европейска инвестиционна банка., България е един от най-големите ползватели на тези услуги . От 2006 година до момента " Джаспърс " е подкрепила завършването на огромен брой български капиталови планове, чиято обща стойност надвишава 5,5 милиарда евро по 30 огромни планове, с близо 3,9 милиарда евро безплатно финансиране, обезпечено благодарение на Европейската комисия. В допълнение към към този момент завършилите планове, сега " Джаспърс " работи в България по 28 плана за съвещания и създаване на потенциал.

През 2018 година четири огромни плана, подкрепени от " Джаспърс ", бяха утвърдени от комисията. Общата стойност на вложенията възлиза на 1,23 милиарда евро, както и безплатно финансиране от 882 млн. евро. През 2018 година JASPERS действаше интензивно при довеждане докрай на консултантската помощ по плана за подготовката на газопровода за природен газ сред Гърция и България, с обща стойност към 240 млн. евро.

Звеното за консултантски услуги по планове (PASU) обезпечава гъвкава и целенасочена консултантска поддръжка по планове, предоставяна от Европейска инвестиционна банка на страните членки. Финансирането е от европейските фондове и задачата е да се увеличи степента и качеството на асимилиране на средствата по Европейски структурни и инвестиционни фондове посредством по-добро ръководство, привличане на средства и реализирани от инвестицията резултати. В България звеното се занимава най-вече с помощ, предоставяна за осъществяването на планове, подготовката на стратегически документи и построяването на институционален потенциал.

Европейският консултантски център по капиталови въпроси ( ЕКЦИВ ) е израз на партньорството сред Европейска инвестиционна банка и Европейската комисия и обединен пункт за достъп до необятен набор от консултантски услуги и техническа помощ. До края на 2018 година центърът е обработил 79 поръчки от България - от запитвания за информация до такива за техническа помощ, финансиране или и двете. От тях, 65 претенции бяха за съответни планове, 35 - от частния бранш и 10 бяха утвърдени за цялостна консултантска помощ.

Във връзка с отдел " Консултации за финансови принадлежности " (FIA), през август 2017 година беше подписано особено съглашение за консултантски услуги по ЕКЦИВ за структуриране и развиване на Платформа за вложения в градоустройството в България. По тази рамка FIA дава поддръжка на Българския Фонд на фондовете (ФнФ) за създаване на негови финансови принадлежности (ФИ) за градско развиване, основани на Европейски структурни и инвестиционни фондове. Тази поддръжка беше предоставена по отношение на изпитването за нестабилни пазари в банковия бранш и избора на мениджъри на финансови принадлежности. През септември 2018 година бяха подписани съглашения сред ФнФ и определените мениджъри на ФИ, което разреши на трите фонда за градско развиване да стартират своята работа.

Консултантски услуги InnovFin (IFA) , взаимна самодейност на Европейска инвестиционна банка и Европейска общност в границите на " Хоризонт 2020 ", която има за цел да усъвършенства пригодността за финансиране на плановете и дава стратегически изследвания, които не са за съответни планове, а са свързани с провокациите по отношение на достъпа до финансиране, пред които са изправени вложенията в НИРД. Понастоящем IFA дава съвещания за планове по отношение на вложения в програмен продукт и създаване на хардуер на стойност 30 млн. евро за идентифициране на подобаващи благоприятни условия за финансиране, в това число финансиране на дълг или рисков капитал.

Преди представянето на активността на Европейска инвестиционна банка в България Вазил Худак разгласи, че за 2019-а банката към този момент е сключила два контракта за финансиране. Единият е заем за 18 млн. евро за Software Group. " Това финансиране с рисков дълг е нов артикул на Европейска инвестиционна банка, който за първи път се ползва в България ", разгласи Худак.

Вторият заем за който Европейска инвестиционна банка подписа контракт тази година е в размер на 20 млн. евро за " Райфайзен Лизинг ". Според Добромир Добрев, заместник-председател на УС на " Райфайзенбанк (България) " с парите от Европейска инвестиционна банка ще фщае осигурехд ново лизингово финансиране за необятен кръг от клиенти за закупуване на съоръжение, камиони и ремаркета, лекотоварни и леки коли, и други " Това ще поддържа капиталовите проекти на българските компании и ще увеличи конкурентоспособността им ", счита Добрев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР