За изминалата седмица от КЗП са извършили около 350 проверки

...
За изминалата седмица от КЗП са извършили около 350 проверки
Коментари Харесай

КЗП продължава с проверките на различни туристически и търговски обекти в зимните курорти

За миналата седмица от КЗП са направили към 350 инспекции на разнообразни туристически и търговски обекти в зимните курорти. В към 10% от случаите са установени друг вид нарушавания, сподели в „ Преди всички “ ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов. Той разясни за най-честите нарушавания:

Видът на обекта е друг от този по категоризация, популяризира се като СПА хотел или доста по-звезден, в сравнение с е дадения обект, а в действителност не е в положение да предложи тези услуги, поради които от време на време хората избират тъкмо такова място за настаняване. Малко се надценяват самите хотелиери.

Маргаритов съобщи още, че екипите на КЗП ще продължат с инспекциите, както по сигнали на консуматори, по този начин и по акцията на комисията. Той сподели още:

Все по-често има случаи на т.нар туризъм в домашни условия, когато хората имат лични или на свои близки парцели, избират да отидат там, да пазарят, от комерсиалната мрежа и по този начин да изкарат своята отмора, тъй че и това ще бъде обект на нашите инспекции. Установяваме, че в подобен вид комплекси избрани обекти не са категоризирани, а дават туристически услуги. При неналичието на такава категоризация, нещата остават в сивия бранш.

КЗП е завел 9 групови желае против компании за бързи заеми. През последните две години са тествани над 50 такива небанкови финансови институции, които отпускат бързи кредите, сподели Маргаритов и разясни:

В общите условия на съвсем всички от тях сме установили друг вид неравноправни клаузи. По-голямата част от тези институции приведоха общите си условия в сходство с условията на закона и огромна част от тези неравноправни клаузи бяха отстранени. Останаха обаче тези девет, които не са възприели нашите рекомендации и законът ни дава опция да заведем групов иск. Основните групи проблеми – има безпричинно оповестяване на кредите за предварително дължим, т.е въвеждане на едни прекомерно нереални и общи формулировки, които когато и да е разрешават, надали не банката да изиска сумата назад. Въвеждането на, да ги назовем, противозаконни лихви, а също по този начин още веднъж с разнообразни формулировки се правеха опити за ограничение на договорната автономност на потребителя – все в неща, които поставяха в по-неизгодно финансово положение потребителя.

Всеки, обиден от компаниите за бързи заеми, може да се причисли към заведените от КЗП 9 групови желае поради отвод на компаниите да отстранен неравноправните клаузи от договорите си, акцентира Маргаритов. 
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР