За изминалата година ядреното оръжие по света е намаляло, но

...
За изминалата година ядреното оръжие по света е намаляло, но
Коментари Харесай

Стокхолмски институт: Ядрените държави модернизират своите оръжия

За миналата година нуклеарното оръжие по света е намаляло, само че то интензивно се модернизира. Това сочат изводите от годишния отчет на Стокхолмския институт за проучване на мира (SIPRI), който е оповестен през днешния ден.
По данни на SIPRI през днешния ден в света има 14 465 нуклеарни бойни глави, които са на въоръжение в девет страни – Съединени американски щати, Русия, Англия, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и КНДР. И тези страни изобщо не имат намерение да се отхвърлят от нуклеарните си арсенали.

В съпоставяне с предходната година, общият брой на бойните глави с нуклеарни заряди е намалял нищожно /бяха 14 935/, само че в това време оставащите оръжия се модернизират, съобщи в изявление за „ Дойче Веле “ специалистът на SIPRI Шенън Кайл. „ Т.е. остарелите оръжия се заменят. Някои типове оръжия в действителност са по на 40-50 години, само че се създава ново нуклеарно оръжие с нови благоприятни условия и механически функционалности “, установи той, цитира БГНЕС.

През февруари Съединени американски щати потвърдиха в своята актуализирана нуклеарна теория, че създават нови типове нуклеарни оръжия. Това би трябвало да засегне и Германия. Федералната република няма свое нуклеарно оръжие, само че на авиобазата в Бюхел се съхраняват до 20 американски нуклеарни заряда от вида В61. Те също би трябвало да бъдат сменени с по-съвременни високоточни нуклеарни бойни глави.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР