За изминалата година в болница Селена“ се раждат общо 2970

...
За изминалата година в болница Селена“ се раждат общо 2970
Коментари Харесай

Най-много бебета в Пловдив са родени в Селена

За миналата година в болница „ Селена “ се раждат общо 2970 бебета. Това са към 6% от ражданията в цяла България и 42% от тези в Пловдив.

Въпреки общия спад на раждаемостта в страната, в болничното заведение са проплакали за пръв път с 229 повече бебета по отношение на миналата 2021 година, когато новородените са били 2741.

„ Щастливи сме да видим и друга значима наклонност, а точно, че повече дами са избрали да родят по натурален път. В болничното заведение отчитаме растеж от 3%, който въпреки и най-малък е явен и изразителен. Стремим се пациентите да бъдат добре осведомени за изгодата от естественото раждане и да ги поддържаме в процеса на вярно естествено родоразрешение. “, описват от лечебното заведение.

Пловдивската болница е единствената отвън столицата, която има над 2000 раждания и за четвърта поредна година е на второ място по брой новородени бебета в страната. Повече има единствено в СБАЛАГ „ Майчин дом “ в София – 3218.

Според данните на НЗОК за град Пловдив, е непокътнато равнището на раждаемост с 6224 новородени спрямо 6211 бебета за 2021 година На фона на намаляващата обща раждаемост в страната, в Пловдив броят на ражданията даже е повишен.

Инвитро клиниката на болница „ Селена “ също отбелязва извънредно сполучлива година с 44% успеваемост при реализирането на процедурата. На бял свят са се появили 287 инвитро бебета. От тях 35 са двойки близнаци, а една бременност е била триплодна. „ Радваме се, че от ден на ден двойки с репродуктивни проблеми ни се доверяват и дружно съумяваме да сбъднем фантазията им за родителство. “, споделят от клиниката.

Екипът от най-хубави експерти в областта на неонатологията не стопира да оправдава доверието на своите пациенти. В най-голямото и съвременно поделение по неонатология през 2022 година сполучливо са излекувани 274 бебенца, минали през интензивния бранш, отгледани и изписани здрави са 20 недоносени бебета, родени с тегло сред 1000 и 1500 грама, както и 6 недоносени бебенца, родени под 1000 грама.

Освен многочислените раждания, в Отделението по гинекология към УСБАЛАГ „ Селена “ са осъществени 1 032 огромни оперативни интервенции, обхващащи цялата гинекологична патология.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР