За изминалата година над 1 095 тона текстилни отпадъци са

...
За изминалата година над 1 095 тона текстилни отпадъци са
Коментари Харесай

Над 1095 тона текстилни отпадъци са събрани в контейнерите на Столичната община


За миналата година над 1 095 тона текстилни боклуци са събрани в профилираните контейнери на територията на Столичната община. От тях 861 тона (79%) са готови за повторна приложимост, а 217 тона (20 %) са предадени за преработване.
От началото на 2019 г Столичната община стартира да създава система за събиране и отнасяне на текстилни боклуци. С въвеждането й се цели да се понижи нездравословното въздействие на тези боклуци върху съставените елементи на околната среда, в това число и върху качеството на атмосферния въздух.
Общината има подписан контракт за слагане и обслужване на контейнерите с компаниите „ Евротекс " и „ Тексайд България ", профилирани за отнасяне на текстилни боклуци. На територията на общината към този момент са сложени 81 контейнери за текстилни боклуци на 71 места. От 47 съда с марката TexСycle, компанията „ Евротекс " през предходната година е събрала над 623 тона текстилни боклуци, като от тях 389 тона (62 %) са готови за повторна приложимост, 217 тона (35 %) са предадени за преработване. През септември втора компания "Тексайд България " сложи нови 34 профилирани контейнери на още 28 места в София. От тогава до края на 2019 година компанията е събрали над 472 тона текстилни боклуци, като цялото количество е предадено за повторна приложимост.
Събраните в контейнерите боклуци се транспортират от фирмите за отнасяне на текстилните боклуци до техни площадки, на които се прави следващо подбиране на наличието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по типове, като годните за повторна приложимост се отделят. Друга част от текстилните боклуци се сортират и нарязват и се употребяват като памучни парцали за промишлеността. Текстилните материи, които не са подобаващи за директна повторна приложимост като облекла или парцали, и други боклуци, отделени в процеса на подбиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за вярно преработване и оползотворяване. Негодни текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават на съоръжения за произвеждане на изолационна вата.
Адресите на всички контейнери могат да бъдат открити на уеб страницата на Столична община - www.sofia.bg/waste
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР