За изминалата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

...
За изминалата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор
Коментари Харесай

Глоби за над 1 млн. лв. са наложени на бензиностанциите през 2017 г.

За миналата година Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) е направила 1047 инспекции на обекти разпространяващи течни горива и е наложила наказания за над 1 млн. лева Това сподели Васил Ненчев, основен шеф на Главна дирекция „ Контрол на качеството на течните горива “, който бе посетител в рубриката „ На твоя страната “ на Нова телевизия, оповестиха от пресцентъра на организацията.

Васил Ненчев добави, че от организацията са взети 1274 проби от територията на цялата страна, като 724 от тях са били от дизелово гориво, 539 от авто бензин и 11 от други течни горива.

„ Проверките са открили 71 несъответствия при качеството на горива и 14 отклонения за наличие на био съставен елемент в тях “, сподели още Ненчев. По думите му за интервала на предходната година са спрени от разпространяване на пазара общо 300 хиляди литра некачествено течно гориво - 100 хиляди авто бензин и 200 хиляди гориво за дизелови мотори. Васил Ненчев напомни, че главните индикатори за които следи организацията са компактност, октаново и цетаново число, дестилационни характерности, пламна температура, гранична температура на филтруемост, както и за наличието на сяра и вода в популяризираните течни горива.

За предходната година ДАМТН е наложила 134 насилствени административни ограничения, съставила е и връчила общо 142 броя актове за определяне на административни нарушавания, както и 115 наказателни постановления на неизрядните търговците на обща стойност над 1 000 000 лева „ Най-честите отклонения, които откриваме са по индикатор пламна температура при дизела, а при бензина индикатор дестилационни характерности “, съобщи основният шеф. От думите му стана ясно, че през последните години не е открито съществуване на вода в дизеловото гориво.

Васил Ненчев заяви, че за 2017 година подадените сигнали от жители към ДАМТН са били 27, като всеки един от тях е бил тестван. Резултатите са посочили, че единствено при две от пробите са открити несъответствия и моли всички жители да алармират организацията при подозрение за некачествени течни горива.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР