За изминалата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

...
За изминалата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор
Коментари Харесай

ДАМТН е извършила 1047 проверки на обекти разпространяващи течни горива

За миналата година Държавната организация за метрологичен и механически контрол е направила 1047 инспекции на обекти разпространяващи течни горива и е наложила наказания за над 1 млн. лева Това заяви Васил Ненчев, основен шеф на Главна дирекция „ Контрол на качеството на течните горива “, който бе посетител в рубриката „ На твоя страната “ на Нова телевизия. Той добави, че от организацията са взети 1274 проби от територията на цялата страна, като 724 от тях са били от дизелово гориво, 539 от авто бензин и 11 от други течни горива.

„ Проверките са открили 71 несъответствия при качеството на горива и 14 отклонения за наличие на био съставен елемент в тях “, сподели още Ненчев. По думите му за интервала на предходната година са спрени от разпространяване на пазара общо 300 хиляди литра некачествено течно гориво - 100 хиляди авто бензин и 200 хиляди гориво за дизелови мотори. Васил Ненчев напомни, че главните индикатори за които следи организацията са компактност, октаново и цетаново число, дестилационни характерности, пламна температура, гранична температура на филтруемост, както и за наличието на сяра и вода в популяризираните течни горива.

За предходната година ДАМТН е наложила 134 насилствени административни ограничения, съставила е и връчила общо 142 броя актове за определяне на административни нарушавания, както и 115 наказателни постановления на неизрядните търговците на обща стойност над 1 000 000 лева „ Най-честите отклонения, които откриваме са по индикатор пламна температура при дизела, а при бензина индикатор дестилационни характерности “, съобщи основният шеф. От думите му стана ясно, че през последните години не е открито съществуване на вода в дизеловото гориво.

Васил Ненчев заяви, че за 2017 година подадените сигнали от жители към ДАМТН са били 27, като всеки един от тях е бил тестван. Резултатите са посочили, че единствено при две от пробите са открити несъответствия и моли всички жители да алармират организацията при подозрение за некачествени течни горива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР