За измама с дарения сигнализираха от Старозагорската митрополия. Мъж звъни

...
За измама с дарения сигнализираха от Старозагорската митрополия. Мъж звъни
Коментари Харесай

Измамник събира „дарения“ от името на Старозагорската митрополия

За машинация с дарения алармираха от Старозагорската митрополия. Мъж звъни по телефона и се показва за човек, който събира дарения за реституция и ремонт на храмове в тази епархия, оповестиха от канцеларията на Старозагорската митрополия.

Сигналът е получен от кмета на село Даскал Атанасов, Чирпанска духовна околия. В отговор Старозагорският митрополит Киприан изпрати писмо до ръководителите на църковните настоятелства при храмовете и до игумените на манастирите в Старозагорска епархия. Писмо е изпратено и до архиерейските наместници в градовете Казанлък, Нова Загора, Чирпан, Харманли и Свиленград.

В писмото се споделя: " от Старозагорска митрополия, в никакъв случай не бихме си разрешили да желаеме финансова помощ, без решение на Старозагорския епархийски съвет, по общоприетия метод. ".

Припомняме, по време на турското иго е имало пътуващи православни монаси, който събирали доброволни пожертвувания за манастирите. Те се наричали таксидиоти. Те изпълнявали и мисионерски и общопросветителски функционалности, свързани най-много с християнската вяра.

Според архимандрит Климент Рилец " изпращането на един манастирски брат за свещеник (таксидиот) става след продължителна подготовка в манастира, при цялостна телесна и духовна зряла възраст ", т.е. за тази задача са определяни ерудирани и добре готови свещенослужители.

Таксидиотът е духовник, който пътува и събира дарения за църквата или като Паисий Хилендарски, събирал информация за книгата си. Известни таксидиоти са Йосиф Брадати, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Антим Видински, Иларион Макариополски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР