За изкачване на осемхилядник е нужна специална подготовка. Необходимо е

...
За изкачване на осемхилядник е нужна специална подготовка. Необходимо е
Коментари Харесай

Атанас Скатов: Планината решава кой да изкачи върха и кой да се завърне


За нанагорнище на осемхилядник е нужна специфична подготовка. Необходимо е да тренираш месеци наред и да имаш доста опит. Това сподели в изявление за БГНЕС алпинистът Атанас Скатов.

Д-р Атанас Скатов е български планинар, който за 6 години (2013−2018) взе участие в 16 експедиции по света и сполучливо изкачва 13 върха. Той е първият българин, съумял да приключи плана „ Седемте върха “ за нанагорнище на първенците на седемте континента на планетата. Изкачвал е връх Еверест два пъти - по северния и по южния борд. Той има и няколко изключителни върха. За най-бързо българско нанагорнище на два върха над осем хиляди метра - Еверест и Лхотце, което реализира за 5 дни и 11 часа през 2017 година На него принадлежи и най-бързото нанагорнище на връх Макалу (8481 м), при което цялата експедиция е била осъществена за 94 часа и единствено с една нощувка на базов лагер. Той е първият българин, атакувал 3 върха над 8000 метра в границите на 23 дни – Анапурна, Дхаулагири и Макалу.

На 13 май т. година Атанас Скатов стъпва и на връх Чо Ойю (8204). Това нанагорнище за него е по-различно, тъй като за първи път той го реализира безкислородно и без помощта на шерпи.
 Мислите, възприятията и компликациите при експедициите си Атанас Скатов разказва в книги Мислите, възприятията и компликациите при експедициите си Атанас Скатов разказва в книги / БГНЕС
„ По-трудно е, когато не използваш височинен сътрудник, шерп и неестествен О2. Трябва да си упражнявал доста повече. Трябва да си бил и на огромна височина, с цел да знаеш по какъв начин се отразява тя на организма ти, изключително ниското наличие на О2. Трябва също да имаш повече опит. Не може да идеш за първи път на осемхилядник и да се изстреляш без шерп и без О2. Важно и да имаш опит и да знаеш какво може да очакваш. Там по този начин или другояче не знаеш какво може да се случи, тъй като постоянно има непредвидими неща, само че човек би трябвало да е квалифициран “, поучава алпинистът.

В проектите му за тази година влизаше и трето нанагорнище на Еверест (8848 м), само че този път без шерп и О2. Това обаче му бе отказано от китайските управляващи.

„ Поради случая с Боян Петров. Казаха, че би трябвало да си намеря шерп, с цел да ме пуснат. Аз съм качвал два пъти Еверест и за мен не беше от толкоз значимо да се кача за трети път, отново с шерп. Но пък то е и доста скъпо, а аз нямах такива пари. Дори и да ги имах, отново не бих ги дал “, означи Скатов.

„ Еверест е връх, който е хубаво да се качва всяка година. Той е доста хубав. Познавам хора, които два пъти седмично се качват на Мусала, за какво не и на Еверест? Еверест е връх. Просто е най-високият и експедицията до там излиза доста скъпо “, майтапи се алпинистът.

Той планува да изкачи всички 14 върха на планетата с височина над 8000 м, само че не си слага съответен период за това. „ Дай Боже, в случай че планината по този начин желае. Този план го стартирах през 2015 година, след седемте континентални първенци. До момента съм изкачил 6, имам още 8, а Еверест съм го изкачвал два пъти. Когато изкачвах седемте континентални първенци, си бях сложил период до 2020 година. Направих го много по-бързо. За тези неща не е хубаво човек да си слага периоди. Когато пишеш план, е хубаво да има период и поради него съм поставил подобен. Мисля, че беше 2020 година, само че датите не са значими. Хубаво е върховете да бъдат изкачени сполучливо и всичко да е наред. Колкото по-бързо, толкоз по-добре, само че времето не е значимо. Пък и ние не ги решаваме тези работи. Планината взема решение кой и по кое време да се качи, както и кой да се завърне и кой – не “, признава той.

Според него връх се изкачва, а не се покорява. „ В българския език за един връх споделяме, че се покорява. Това не е доста вярно. Ние върха го изкачваме. Планината взема решение дали да ни допусне или не. Но на мен не ми прави усещане, всеки може да си го назовава както желае, а и никой не го прави с неприятно желание “, твърди алпинистът.

Освен че подлага тялото и душeвността си на голямо натоварване, Атанас Скатов прави всичко това и при специфичен хранителен режим. От над 6 години той не употребява месо и скотски артикули.

„ Това има позитивни страни, само че има и компликации. Организмът се възвръща и с, и без животинска храна. Всеки организъм е друг. Нещата е мъчно да се разграничат, тъй като нямам клонинг, който да е същият като мен и да яде месо, с цел да забележим каква е разликата. Не мога да кажа дали хранителният ми режим ми оказва помощ или пречи, доста е мъчно да се дефинира. Имал съм доста сложни моменти, в които не съм имал доста сили. Но тогава е имало и други сътрудници алпинисти, които се хранят с обикновено меню, само че се усещат по-зле и от мен “, споделя той.

Мислите, възприятията и компликациите при експедициите си Атанас Скатов разказва в книги, които се радват на огромен читателски интерес, а това му дава мотивация да продължи напред.

С страст той споделя и за приятеля си Боян Петров, който изчезна при последната си експедиция до връх Шиша Пангма в Хималаите и макар траялата няколко дни невиждана избавителна интервенция, не бе открит. „ Аз знаех, че той след Шиша Пангма щеше да върви на Еверест. След Чо Ойю – аз също. Изкачванията на Еверест са сред 18 и 26 май. Аз и той знаехме, че ще се засечем. Там има 6 лагера, няма по какъв начин да не се срещнем. Независимо кой по кое време ще отиде и по кое време ще се катери, щяхме да се засечем по трасето. Страшно доста скърбя, че по този начин се случи с него. Това е огромна загуба. На мен изначало ми беше мъчно да допускам. Помислих, че е станала някаква неточност и просто нямат връзка с него. Осъзнах каква е обстановката, когато разбрах от какъв брой време го няма. На тези височини е доста мъчно да оцелееш толкоз дни “, споделя Скатов.

Той осъзнава изцяло какви са заплахите в планината, само че това не го стопира. „ За страдание такива неща се случват при нашето занятие. На осемхилядниците всяка година умират хора. При мен, на експедицията ми на Чо Ойю също почина човек. Най-лошата страна на височинния алпинизъм е, че умират хора, а животът е най-съществен. Във високата планина не знаеш какво ще се случи даже след 5 минути. Има лавини, цепнатини, стръмни пасажи. Може да паднеш, да се разболееш от височинна болест. Опасностите са доста “, споделя алпинистът.

Въпреки голямото предпочитание да продължи с изявлението на върхове, единствената спънка пред Атанас Скатов е обезпечаването на финансиране, а експедициите излизат прекомерно скъпо. Ето за какво той насочва апел към всички, които желаят да бъдат съпричастни към идеята му, да създадат това на специфичния му интернет уебсайт www.atanasskatov.com. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР