За изграждането на АЕЦ “Белене” гражданите трябва да са наясно,

...
За изграждането на АЕЦ “Белене” гражданите трябва да са наясно,
Коментари Харесай

Няма да повярвате колко пари ще струва АЕЦ “Белене” на всеки един от нас! На калпак се падат по…

За построяването на АЕЦ “Белене” жителите би трябвало да са наясно, че ще бъде бръкнато в личните им джобове. Това сподели енергийният специалист Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Темата за АЕЦ “Белене” към този момент тотално омръзна на хората, те са комплицирани, не знаят на кого да имат вяра. Хубаво е да се знаят най-малко съществени моменти. И защото популизмът е на доста високо равнище, нищо всъщност не се споделя по тематиката, аз бих споделил, че най-малкото хората би трябвало да знаят, че, тръгвайки да се осъществя този план, сигурно ще бъде бръкнато в техните персонални джобове. Това би трябвало доста добре да бъде ясно. Някои сътрудници пресметнаха, че всеки българин би трябвало да отдели 4 600 лева”.

Той изрази скептицизма си по отношение на изгодите от осъществяване на плана: “Нека хората не си фантазират, че това ще ни донесе енергийна самостоятелност и сигурност, тъй като, когато пристигна ред вероятно тази централа да проработи, което аз мощно се колебая, тогава никой не може да каже по какъв начин ще наподобява енергийният пазар, в случай че не е талант. Защото динамизмът, който е в световен аспект, а и районният пазар не допускат прецизен разбор, с цел да бъде стъпено върху него и на тази база да се вършат пресмятания”.

По мотив присъединяване на частен вложител в построяването на АЕЦ “Белене” енергийният специалист сподели:

“Няма частен вложител в света, който да похарчи някаква сума пари за план, когато няма никаква гаранция за изкупуването на продукцията му. Все отново става въпрос за доста пари – към 10 милиарда евро. Без някаква сигурност, въпреки и релативна, нито един частен вложител не би тръгнал да осъществя този план. Казват, че България ще взе участие със лична вноска, с съоръжение и с разноските, които е направила до момента. Това не е тъкмо по този начин, тъй като ще би трябвало още най-малко 1 милиарда евро да бъдат изхарчени. Те няма от кое място да дойдат, с изключение на от бюджета”.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР