За издаване на нерегламентирани трудови книжки с фалшиви формуляри информира

...
За издаване на нерегламентирани трудови книжки с фалшиви формуляри информира
Коментари Харесай

За фалшиви формуляри за трудови книжки предупреди Димитър Манолов

За издаване на нерегламентирани трудови книжки с подправени формуляри осведоми президентът на Конфедерация на труда " Подкрепа " Димитър Манолов пред БНР.

Той разгласи, че знае къде се печатат подправените формуляри и ще изпрати още през днешния ден сигнал до обществения министър Бисер Петков с искане да бъде направена незабавна инспекция .

Формуляр за трудова брошура се издава на база на министерско разпореждане. Това значи, че този формуляр е предпазен, само че някой го фалшифицира, изясни синдикалистът.

" Това са формуляри, в които можеш да нанесеш каквото си искаш - стаж, заплати и защото те са част от пенсионните преписки и това е нещо, което се знае не от през вчерашния ден и не от оня ден, че се фабрикуват такива неща . Има открити по категоричен метод такива опити за машинация ", сподели Димитър Манолов.

По думите му в разкриването на случая с НОИ-Силистра са взели участие хора от Националния застрахователен институт . Синдикалният водач е и зам.-председател на Надзорния съвет на института.

Специализираният съд остави в ареста трима от арестуваните, измежду които е и шефът на НОИ-Силистра .

Според Манолов историята за разкритата скица за Национален осигурителен институт Силистра е просташки направена. " Човекът, който прави това нещо, е политическо предопределение - той не е човек от системата . Хора от системата, съгласно мен несъмнено, не биха се изкушили да правят такива тъпотии ", разяснява Димитър Манолов.

Той изясни, че " нерегламентирани мостри (на книжките) са основата, върху която се правят сходен вид измами " и че " сходна машинация не може да стане без някаква такава основана трудова брошура ".

Лидерът на КТ " Подкрепа " разгласи, че опитите за машинация в никакъв случай не са спирали. Атаките са били за източвана обществената система през всичките ѝ фондове - за болнични, за неработоспособност, за пенсии. През цялата система такива сигнали се подават, тъй като се виждат, те са направени напълно урболешката, изясни Манолов.

Той не изключва концепцията чиновници да се изкушават да правят сходни нарушавания , бидейки стимулирани по избран метод. Затова би трябвало да бъдат премахвани предпоставките за такова нещо.

Премахването на критерия за 36 най-благоприятни месеца (трите години - б.р.) при установяване размера на пенсията, съгласно Манолов, е потребно, тъй като тези месеци са били " източник за бизнес " за документни измами .

Подобни измами е имало и с майчинските, когато дами са били обезпечавани " за два-три месеца върху някакви чудовищни заплати, поради които в целия интервал на майчинство са плащани компенсации . Нито тези осигуровки са били плащани, нито след това майките ще видят тези пари ", съобщи Манолов.

За подправените ТЕЛК решения синдикалният водач е безапелационен, че нито едно решение на ТЕЛК не може да бъде издадено без съответния медицински документ.

" В ТЕЛК взимат решения в границите на едни доста тесни граници , на база на съвършено основани медицински документи. Цялата история е доста по-дълга и доста по-дълбока ", безапелационен е Манолов.

За основаване на осведомителна система на Здравната каса, която да следи основаване на самостоятелно здравноосигурително досие се приказва от края на 90-те , напомни той.
 От 600 до 2500 лева за подправен ТЕЛК
От 600 до 2500 лева за подправен ТЕЛК

Според зам.-главният прокурор Иван Гешев най-малко половината от инвалидните пенсии отиват при здрави хора

Манолов загатна и настоящата тематика за опрощаване на отговорности на мюсюлманското изповедание. Според него, това би трябвало да е в прерогативите на президента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР