За избора на председател на Националната здравноосигурителна каса/НЗОК, както и

...
За избора на председател на Националната здравноосигурителна каса/НЗОК, както и
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев пред Tribune: С бюджета на НЗОК даваме повече пари за извънболнична помощ

За избора на ръководител на Националната здравноосигурителна каса/НЗОК, както и какви средства са заделени в бюджета на Здравната каса за 2023г. Tribune.bg беседва с доктор Александър Симидчиев, депутат от „ Демократична България “.

Д-р Симидчиев, заделят ли се повече пари за здраве в бюджета на НЗОК, който гледате на първо четене?

Успяхме да обърнем пирамидата. Заделените средства за извънболничната помощ са с 24% повече, а 19% е нарастването при профилираната извънболнична помощ. Парите за лечебните заведения са увеличени единствено с 11% при приблизително повишение  на бюджета им 2023/2022г. от 14-15%.

Това обвързвано ли е с по-голям надзор на разходването на тези средства?

За подобен дребен интервал от 5 месеца не е допустимо да се направи нещо извънредно. Контролът постоянно ще стои като проблем, който би трябвало да го преследваме с всеки бюджет, освен с този. Контролът не може да бъде едноактен. Той би трябвало бъде непрекъснат и ефикасен.

Кадрите и заплатите, които им гарантирате с този бюджет?

Това, което към този момент е обезпечено в границите на този бюджет е 1500лв. за медицинските сестри и 2000лв. за лекарите, а по какъв начин това ще стане на процедура зависи от всяко едно здравно заведение. Има задоволително запас и в бюджета на НЗОК. Не мисля, че ще има някаква трагична смяна, която всички желаем, само че тя няма по какъв начин да стане в границите на този бюджет поради обещанието ни да запазим бюджетния недостиг на 3%.

Има ли проблем кой да оглави НЗОК?

Не, няма. Има, обаче, използване на демократичните и процедурни правила. Искахме да имаме ясно структуриран развой по номинации, само че това не се случи. Така непрекъснато някой има искания и това в опазването на здравето постоянно е било огромен проблем. Просто би трябвало да изпълваме със наличие това, което е изписано на тази постройка – да беседваме, до момента в който реализираме единодушие. Това би трябвало да стане за управлението на всеки един от регулаторите. Защото НЗОК, да вземем за пример, дава отговор за изразходването на 7 милиарда лева на годишна база. Това е основна част от ставащото в страната и касае на практика всички – с парите за профилактика визира здравите, а с лекуването – болните.

Защо няма Ваша кандидатура за началник на НЗОК?

Има смисъл да се издига една кандидатура, когато има задоволително поддръжка. Аз персонално подадох две имена със съответните документи. Въпросът е, те да имат задоволително политическа поддръжка. А тъй като би трябвало да се гледа цялостната картина на това, което се прави сега, е доста мъчно да съберем поддръжка за ръководител на НЗОК.

Казват, че ръководството на регулаторите е по-важно от живота на този парламент?

Да, тъй като управлението им се избира с мандат, който е сред 5 и 7 години, а пък Народното събрание е с мандат от този до идващия месец, а може би и четири години, не зная. От тази позиция ръководството на регулаторите е с малко по-дълъг стратегически небосвод, с цел да организират малко по-устойчива политика.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР