За Иран Русия е желан клиентЕто я и първата страна,

...
За Иран Русия е желан клиентЕто я и първата страна,
Коментари Харесай

Петролни игри

За Иран Русия е мечтан клиент


Ето я и първата страна, която се оказа в позицията на победител от следващата серия наказания на Съединени американски щати против Иран – това е Русия. На фона на провокациите, пред които бе изправен Техеран поради новите ограничавания, Москва разгласи, че ще продължи да купува ирански нефт. В същото време обаче Руската федерация измества близкоизточната република от международния пазар на нефт, разясняват във водещото американско издание The Wall Street Journal.

Съединени американски щати започнаха практическото използване на новия пакет ограничаващи ограничения против Иран, заплашвайки със наказания страните, които купуват нефт от Техеран. Ето за какво нефтопреработващите фабрики в Европа и Азия, които са най-големите консуматори на ирански нефт, се насочиха към търсенето на други снабдители. Насреща се оказаха съветските компании, които започнаха да крадат клиентите на Иран, акцентира изданието, като в същото време добавя, че двете страни добиват нефт с съвсем идентични характерности, което улеснява рафинериите в устрема им да сменят доставчика си.

Москва обаче хвърли на Техеран избавителен пояс. Тя разгласи, че възнамерява да продължи с вноса си на ирански нефт, макар новите наказания на Вашингтон. При това тя предложи бартер, с цел да преработва иранския петрол за своите вътрешни потребности. А добият на територията на Русия нефт и отсега нататък ще бъде насочен към експорта.

Русия възприема Иран като основен съдружник в поствоенното устройство на Сирия, където ускори геополитическата си роля.

Обещавайки помощ на Иран, по едно и също време с това Русия го измества от международния пазар на нефт. В съпоставяне с предходната година страната усили добивите си на нефт с съвсем половин милион барела дневно и към сегашния миг добива рекордни за последните 30 година размери. Заемайки първо място по рандеман на петрол, през октомври Русия изпомпва 11,41 милиона барела дневно, което е с 4,3% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.Част от него ще купят някогашните клиенти на Иран – преди всичко Европа, където фирмите прекратиха ненадейно вноса на нефт от Техеран.

Със съкращения, превод Агенция „ Фокус “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР