За инсталацията в Българския павилион с куратор Вера Млечевска са

...
За инсталацията в Българския павилион с куратор Вера Млечевска са
Коментари Харесай

Къде потънаха 500-те хиляди лева за българската инсталация на Биеналето във Венеция?

За инсталацията в Българския павилион с куратор Вера Млечевска са употребявани едвам 10-ина кв.метра на ниска цена фибран и няколко рафтчета от плексиглас, на обща цена не повече от стотина-двеста лв., сигнализират от съдружие „ Зограф ".
Агенцията за държавна финансова ревизия и Сметната палата да извършат изключителна и незабавна инспекция в Министерство на културата дали не са изхарчени непозволено и нецелесъобразно отпуснатите от културното ведомство 500 000 лв. за изработването на българската апаратура във Венеция с куратор Вера Млечевска, която в действителност е съединена единствено от няколко плоскости от фибран и най-обикновени лавици от плексиглас, упорстват от гражданско съдружие „ Зограф ". Бърз обзор не уеб сайтове за строителство обаче демонстрира, че междинната цена на дребно за 1 кв.м.топлоизолация от фибран XPS 300-L (eкструдирани полистиренови плочи с гладка повърхнина с дебелина 2см), е 3,86 лева За монтажа на въпросната апаратура в Българския павилион на последния етаж в бароковата постройка на палацо „ Джустиниан Лолин " във Венеция на процедура са употребявани едвам 10 или 11 кв.м. плоскости от фибран, а това ще рече, че закупуването на тези топлоизолиращи материали несъмнено не коства смайващите половин милион лв., а единствено малко над 40 лв., безапелационни са в гражданското съдружие. В тази връзка от съдружие „ Зограф " ще изискат Министерство на културата да бъде по този начин положително и да разгласява на уеб страницата си проектно-сметната документи за Българския павилион на 58-ото интернационално Биенале във Венеция, с цел да стане ясно на българската общност за какво за основаването и монтажа на нашата апаратура с куратор Вера Млечевска са изхарчени цели 500 хиляди лв., обилно платени от българските данъкоплатци.



Настояваме също пиарите на министър Боил Банов да възстановят непозволено изхарчените средства за първокласната си разходка на държавни разходи до Венеция за откриването на Биеналето, която е в нарушаване и на Кодекса за държание на чиновниците в държавната администрация, декларират от съдружие „ Зограф ". Както е известно, служителите „ екскурзианти " от Министерство на културата и пиарките на министър Боил Банов не пуснаха нито един ред информация на формалния уебсайт на културното ведомство за откриването на 58-ото Венецианско биенале, а това трансформира служебната им командировка в Италия в безвъзмездна почивка, финансирана с парите на българските данъкоплатци, акцентират от съдружие „ Зограф ". Припомняме, че за формалното разкриване на Българския павилион на Венецианското биенале бяха командировани и пиарите на културния министър Банов - Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които имаха удоволствието да летят до Италия с допустимо най-скъпи самолетни билети, да нощуват в суперлуксозни хотели и да разполагат с великодушни дневни пари, само че за сметка на това не разгласиха нито една дописка за събитието на уеб страницата на Министерство на културата, показват от гражданското съдружие. С това свое държание на щастливи, безгрижни туристки на държавни разходи въпросните министерски чиновнички са в нарушаване на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, тъй като Чл. 40 от този нормативен акт гласи следното: „ Длъжностни лица, които в нарушаване на открития ред са издали заповед за командировка или специализация в чужбина, както и командировани лица, които отговорно не са изпълнили отговорностите си по командировката или специализацията, възвръщат непозволено изразходваните средства в левове и във валута за командировката или специализацията. Валутните средства се възвръщат в левовата им равноценност по централния курс на Българската национална банка все още на възобновяване или все още на изразходването им, в случай че той е по-благоприятен за ведомството или предприятието ".



Умопомрачаващата сума от няколко десетки хиляди лв., изхарчена за командироването на групата служители от Министерство на културата за старта на 58-ото Биенале за изкуство във Венеция, е освен скандално и необикновено в своята безочливост и безсрамие разхищаване на парите на данъкоплатците, само че ражда подозрения и за очевидна корист със служебно състояние, считат от съдружие „ Зограф ". Фактите за непозволено пилеене на парите на данъкоплатците от държавни чиновници, командировани за откриването на Българския павилион на Биеналето в града на гондолите, бяха изнесени неотдавна в медийно следствие, само че от МК още пазят безмълвие дали и по кое време ще има осъдени за въпросния скандал, акцентират от съдружие „ Зограф ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР