За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност

...
За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност
Коментари Харесай

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал: Кризата вече дойде, индустрията се свива продажбите падат!

За промишлеността въпросът дали идва рецесия не стои – в действителност рецесията пристигна. Това съобщи пред БНР ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„ За юни статистиката регистрира спад на износа с 6,4%. За юни и юли регистрира спад на индустриалното произвеждане. Стопанската обстановка за август е -3,1%. За пръв път от доста време несигурността изпреварва казуса с човешките запаси “, уточни Велев.

„ И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното произвеждане в страната “, добави още Велев.

Според него има два метода на държание – да се вършим, че нищо не се случва, с цел да не се свива в допълнение потреблението и оттова да не се усилва в допълнение рецесията, другото – да се каже почтено на хората да бъдат по-разумни. Запитан дали ще се стигне до криза в България, Васил Велев отговори: „ Когато промишлеността тръгне надолу, стопанската система е инертна, процесите се развиват постепенно, само че посоката е тази “.

След огромния масраф за изтребители може да се окаже в един миг, че ERM II ще се отдалечи заради огромен недостиг, в случай че не се вземат навреме ограничения, изрече мнение ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал.

Време е да се работи, няма какво да чакаме, безапелационен е Велев. По думите му предстоящата помощ от страната е за десетки хиляди работни места.

„ Не са големи средства и те безалтернативно би трябвало да се намерят. Не би трябвало да позволяваме грешката от предходната рецесия, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкоз дълбока, нито толкоз дълга – няма такива предпоставки “, сподели той.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР