За има задължително предучилищно образование и за четиригодишните, ще трябват

...
За има задължително предучилищно образование и за четиригодишните, ще трябват
Коментари Харесай

Задължителното образование за 4-годишни - трябва да се почне от септември, ще струва 100 млн. лв.

За има наложително предучилищно обучение и за четиригодишните, ще трябват 100 млн. лв.. Сумата заяви просветният министър Красимир Вълчев по време на проведен от омбудсмана Диана Ковачева профилиран конгрес " Възможности и провокации при въвеждане на наложително предучилищно обучение за четиригодишните деца ".
Такова обучение би трябвало да започва още този септември - това възнамерява МОН, като за задачата би трябвало да се одобряват и промени в просветителния закон. Красимир Вълчев обаче сподели, че мярката ще може да се вкара и по-късно - всяка община ще взема решение, само че не по-късно от 2 години, считано от този септември.
Омбудсманът Диана Ковачева подчертава, че от разбора на жалбите до институцията във връзка със наложителното предучилищно обучение за 4-годишните деца се оформят две групи мнения. " Едното – на съперниците на концепцията, а другото – на родители и организации, които като цяло не са срещу, само че питат подготвена ли е системата ", уточни омбудсманът. И сложи съответните въпроси на родители като: има ли смяна на наличието и методиките при работа с 4-годишните, какви са гаранциите, че няма да има деца в преход – " деца, които в действителност да са част от системата проба – неточност ", какво ще стане с 6-годишните и дали ще изоставен предучилищните групи, с цел да освободят място за 4-годишните, обезпечена ли е системата с задоволително фрагменти? И още: имат ли подготвеност самите учители да отговорят на спецификите в образованието за 4-годишните деца, задължителността предлага ли различни форми на образование и по какъв начин ще бъдат валидирани, ще бъдат ли отстранени таксите за предучилищното образование?
Министър Вълчев беше безапелационен, че никой, в това число и той, не харесва наложителните ограничения, само че груповият интерес е водещ и в този смисъл, наложителното обучение за 4-годишните деца е най-хубавото, тъй като в тази възраст се построяват когнитивните езикови умения на децата. " Това е извънредно значима интеграционна мярка за децата от фамилиите, чиито майчин език не е българският ", сподели той.
По отношение на таксите , министърът уточни, че те са от най-ниските в Европа, а за общините, които ги отстранен напълно ще се търсят благоприятни условия за отплата.
Във връзка с дефицита на фрагменти в системата, Вълчев пресметна, че са нужни в допълнение към 400-500 учители , което е с 10 % повече от моментното състояние, само че ще бъдат обезпечени. В подтекста на достъпността той означи като проблем неналичието на превоз до отдалечените места и неналичието на опция за обособен превоз за най-малките.
От полемиката стана ясно, че самите учители показват нужда от смяна в образователните стратегии на университетите, които да бъдат приспособени както към бързо изменящата се среда, по този начин и към действителните потребности на актуалните деца.
Директорът на дирекция " Образование " в Столичната община Мария Минчева осведоми, че за столицата дефицитът тук-там в детските градини е за 160 четиригодишни деца, а дефицитът тук-там в детските ясли е над 6 000. Тя заяви още, че през тази година ще бъдат издигнати 5 нови детски градини, с 53 групи за 1 325 деца - научете детайлности за бюджета на София за тази година в този материал!
На какво подчертава още омбудсманът в изгазването си вижте в презентацията ТУК!
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР