За хората вече не спасяваме животните, а се превърнахме в

...
За хората вече не спасяваме животните, а се превърнахме в
Коментари Харесай

Ветеринари: Мислят ни за убийци, а наши колеги измряха от болести

За хората към този момент не спасяваме животните, а се превърнахме в убийци, оплакаха се пред TrafficNews ветеринарни лекари, които са на предната линия в битката с африканската чума по прасетата.

"Навсякъде ни посрещат на нож, все едно ние желаеме да им затрием животните. Как да обясниш на всеки, че в случай че пожалиш неговото прасе, което даже да наподобява изцяло крепко може към този момент да носи вируса.

А след това болестта ще прескочи от неговата кочина към близката плантация и ще си отидат хиляди животни ", разяснява един от ветераните измежду ветеринарите, който обаче не пожела да застане с името си пред екипа ни.

Колегите му на държавна работа се оплакват, че непрекъснато са в командировки по сериозните точки, тъй като са малко, а чумата обгръща от ден на ден места.

През последните години у нас влязоха какви ли не епидемии по животните. А на ветеринарите им се наложи всяко лято да поставят белите костюми със скафандрите и да влизат във фермите, с цел да умъртвяват всеобщо кокошки, кози, овце, говеда, а в този момент и прасетата. Въпреки недоволството на стопаните, лекуване против страшните болести няма.

Птичият грип, който вилнее от 2016 година, удари десетки ферми, а милиони птици бяха евтаназирани. Поразено бе и най-голямото дружество за произвеждане на яйца в България, което се намира в добричкото село Дончево. През април тази година болестта влезе и в две ферми до Пловдив.

През 2016 година у нас се появи екзотичното заболяване нодуларен дерматит по кравите. Тогава стана ясно, че имунизацията не прави работа, а единственият излаз за прекъсване на болестта е евтаназиране на стадата, в които са открити заболели животни.

Миналата година в България влезе и нечуваната до момента чума по овцете и козите. Хиляди животни в Югоизточна България бяха умъртвени, а от Българската организация за сигурност на храните по този начин и не схванаха от кое място е влезнала болестта. Появиха се подозрения, че пробите са били позитивни поради турска ваксина, която е поставена на животни, влезнали нелегално у нас.

И защото овцете и козите не посочваха нормалните признаци на заболяването, която убива за броени часове, хората направиха живи вериги да бранят животните. А баба Дора от село Шарково стана лице на недоверието на народа към властта.

В страната вилня също антракс /синя пъпка/ по овце и говеда, който взе и човешка жертва.

Бруцелозата също не ни подмина. И тя взе жертви, този път от ветеринарните лекари. Двама от медиците, които са се борили със болестта, са се заразили.

Не е помогнало и лекуването в Гърция и те са умряли. Други двама пък са останали бездетни, защото това е един от резултатите на заразяването с бактерията Brucella, оповестиха техни сътрудници.

Сега на родните ветеринари следва ново тестване и то най-тежкото. Да умъртвят прасетата на България. 126 000 животни към този момент са обречени.

Освен заличаването на бизнес за милиони левове, се погубва и поминъка на доста хора, които разчитат на домашното прасе, с цел да изкарат зимата с 200 лв. пенсия. И за които Гошо не е просто свиня, а част от фамилията, който даже може да бъде прикрит в спалнята, в случай че се постанова, с цел да бъде опазен от гибел.

И защото българинът не има вяра, че всичко това се прави за негово положително, не е ясно до каква степен ще стигне играта на гоненица.

А ветеринарните лекари – те са изкупителната жертва – ненавиждани от хората и бойци на първа линия против болестта. Която би трябвало да спрат със заплата от 700 лв..

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР