За хората с алергии дори и най-висококачествената храна може да

...
За хората с алергии дори и най-висококачествената храна може да
Коментари Харесай

Храни, които често причиняват алергия

За хората с алергии даже и най-висококачествената храна може да се трансформира в отрова. Негативната реакция на организма може да възникне при разнообразни артикули (плодове, мляко, яйца, месо и т.н.), в които се съдържат алергени.

Теоретично всеки хранителен протеин може да аргументи алергични реакции. Има обаче артикули, които са по-опасни в това отношение.

Фъстъци

Веществата, които са част от фъстъците, могат да причинят най-силна алергична реакция. Това положение е съпроводено от присъщи признаци: сърбеж, екзема и копривна тресчица по кожата; астматични атаки; кихане; отичане (по-често на лицето); болежка в коремната кухина; намаление на кръвното налягане; сърдечен арест; анафилактичен потрес. Фъстъците са тежък и мощно алергичен артикул. Хранителната алергия, породена от фъстъците, е една от най-силните.

Морска храна

Тези артикули съдържат доста протеини, а това вещество работи като алерген. Реакцията може да се получи както от рибата, по този начин и от ракообразните (раци, омари, скариди) и други жители на морските дълбочини. В този случай алергиите се предизвикат от някои полипептиди (аргинин кетаза, паравалбумин, тропомиозин). Тези субстанции се срещат в огромни количества в морските блага. Алергията се демонстрира под формата на такива признаци: появяване на конюнктивит; мъчителни чувства в коремната кухина; гадене, от време на време повръщане; отичане на лигавиците на ларинкса и носа; дишането става трудно; нараснала отмалялост, сънливост; пораждане на главоболие; появяването на обрив по тялото и лигавиците, сърбеж на кожата; в по-тежки случаи се появява ангиоедем.

Различни ядки

При някои хора може да се появи алергична реакция след ястие на ядки. По подигравка на ориста този потребен артикул може да бъде рисков. Силни алергични свойства имат: бадеми; лешници; бразилски орех; кашу; орехи.

Яйца

Тъй като алергиите се дължат на протеини, не е изненадващо, че яйцата попадат в тази категория. Децата страдат най-вече от този проблем. Ако детето има атопичен дерматит, възможностите то да има алергия към яйца са високи

Краве мляко

В млякото има субстанции като лактоглобулин, казеин, лакталбумин. Те предизвикат развиването на алергична реакция. Най-често този проблем визира деца до една година - сега, когато в диетата се добави краве мляко или артикули, основани на него. Алергията се среща при 2-7% от кърмачетата.

Соя

През последните години соята бе добавена към бебешките храна, което докара до увеличение на алергичните реакции при дребни деца. Основният признак на болестта е нарушаване в работата на храносмилателния тракт.

Пшеница

Пшеницата съдържа глутен, което при някои хора може да аргументи алергична реакция. Симптомите са разнообразни: главоболие; нарушавания в храносмилателната система; мъчителни чувства в ставите; кожни обриви; хронична отмалялост. Могат да настъпят и фибромиалгия, нетърпимост към лактоза, малабсорбция на витамини.

Плодове

Плодовете са склад за витамини, минерали, фибри и пектини. Въпреки това, някои типове този плодове могат да причинят хранителна алергия. Най-често се случва отрицателна реакция върху екзотични плодове (цитрусови плодове, ананас, нар и други). Алергиите могат да се проявят под формата на аномалии в работата на храносмилателния тракт, отичане на лигавицата назофаринкс, обриви по кожата. При доста редки случаи се следят съществени затруднения като анафилактичен потрес.

Сусам

Семената и сусамовото масло могат да причинят както леки алергични реакции под формата на зачервяване на кожата, по този начин и по-сериозни прояви като анафилактичен потрес. В допълнение, има признаци като: сърбеж; чувство за парене в очите и разкъсване; виене на свят; астматична кашлица, затруднено дишане, дефицит на въздух; болежка в корема; оток в носната празнина и ларинкса; понижаване на кръвното налягане и т.н.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР