За хората, които не познават Владимир Николов отблизо, името му

...
За хората, които не познават Владимир Николов отблизо, името му
Коментари Харесай

Владимир Николов. 200-сантиметровият човек

За хората, които не познават Владимир Николов от близко, името му поражда две базисни асоциации:един от най-хубавите волейболисти за всички времена; татко на 4 деца.

Редът на изброяване, несъмнено, е случаен, тъй като самият Владимир Николов нееднократно акцентира, че фамилията за него е най-важно. И единствено тази фраза го трансформира в мъжага - в най-внимателния и нефамилиарен смисъл на думата. Днес 41-годишният брачен партньор и татко, който преди две години завърши дейната си спортна кариера, е президент и треньор на " Левски ". Където пък упражняват двама от синовете му и по думите на експертите се оправят сносно. Но в случай че би трябвало да се върнем в самото начало, ще се наложи да сменяем лъскавото волейболно игрище с плувен басейн...

Като дете Владимир Николов е измежду най-обещаващите гении в клубната школа на ЦСКА по плуване. Преди да навърши 11, той към този момент има куп извоювани медали от градски и републикански шампионати. Но срещата с волейболната треньорка Янка Прохорова се оказва решаваща. Под нейното високопрофесионално управление Николов израства освен до височина 2 метра (волейболистът е висок тъкмо толкоз - 200 см), само че и се трансформира в основен състезател за този спорт у нас през последните двайсетина години. Играе на поста диагонал. В своята кариера Владо Николов (както е по-известен) има 5 шампионски трофеи на България, два пъти е притежател на Купата на страната, печелил е шампионата на Франция през 2004 година, става притежател на Купата и Суперкупата на Франция (2005 и 2006), има златен орден от Шампионска лига... А с националния тим, на който става капитан през 2009 година, Николов е бронзов медалист от Световното състезание в Япония през 2006 година И бронзов медалист от Световната купа 2007 (отново в Япония). Две години по-късно огромният волейболист се снабдява и с бронзово отличие от Европейското в Турция.

През 2010 година е разгласен за най-хубав диагонал в света. А през 2015 година - за български мъж на годината.

На волейбола обаче Владимир Николов дължи надалеч повече - брачната половинка му Mая също е състезателка в този спорт. Въпреки че двамата се срещнали на рожден ден на собствен общ прочут. Оттогава са минали 15 години, множеството от които в чужбина поради кариерата на огромния волейболист. Но Владо и Мая са неразделно дружно, а последното им (засега) дете се ражда през 2017 година - единствената им щерка Дария.
page_019.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР