За хирургическо чудо съобщава в. The Jerusalem Post. Екип от

...
За хирургическо чудо съобщава в. The Jerusalem Post. Екип от
Коментари Харесай

Спасиха мъж с пронизана от железен прът глава

За хирургическо знамение оповестява в. The Jerusalem Post. Екип от лекари в Медицинския център в Хадаса съумял да спасят живота на мъж, чиято глава била пронизана от стоманен кол. Пациентът към този момент е изписан от болничното заведение в положително здраве, възобновен диалект и мозъчни функционалности.
Преди четири седмици Камел Абдел Рахман, на 46 години, отива да посети жилището, който строи за фамилията си. Незнайно по какъв начин пада от втория етаж върху парче арматура, което пронизва главата му, написа
„ Не можех да се движа, тъй че приканих за помощ - виках “, спомня си Рахман. „ Бях в схващане и въобще не усещах никаква болежка. Не знам по какъв начин да го обясня. "
Членовете на фамилията му, които били с него, незабавно се затичали и видели какво се е случило.
" Видях изражението на лицата им, шока и чух по какъв начин крещят ", продължи Рахман. „ Знам, че обстановката би трябвало да е била сериозна. “
Семейството се обади на Маген Дейвид Адом, който дойде на мястото - само че в това време положението на Рахман бързо се утежнява.
Д-р Самуел Московиси, старши член на Медицински център Хадаса в отделението по неврохирургия се среща с пациента при идването му.
„ Когато стигнах до травматологичното поделение, видях мъж с стоманен кол, минал от едната страна до другата ”, сподели лекарят. „ След като се уверихме, че пациентът диша, организирахме разнообразни образни проби, с цел да разберем къде е ситуиран пръта, какво е засегнал и дали може да бъде изваден. “
Тестовете с образна диагностика демонстрират, че заради чист шанс металният кол е минал сред двете значими артерии, които доставят кръв в мозъка и не наподобява да ги е увредил. Лекарите обаче били обезпокоени, че има скъсване, което не са видели, тъй като прътът го блокира. Ако желязото бъде извадено и артерията стартира да кърви, това би означавало неочаквана гибел.
„ В продължение на доста часове анализирахме раната и доста деликатно извадихме пръта от главата му “, сподели Московиси.
В същото време лекари уши, нос, гърло проучват проникването покрай ухото. След отстраняването на пръта проф. Хосе Коен, началник на отделението по ендоваскуларна неврохирургия в Хадаса, извърши катетризация на мозъка, с цел да се увери, че артериите в мозъка не са развалени. Но те бяха.
„ Затворихме региона и изчакахме няколко дни, до момента в който отокът на главата спадна, с цел да можем да проучваме още веднъж обстановката и да изправим тежките вреди от пострадването “, продължи Московиси.
Екипът знае, че е неизбежна втора интервенция и в последна сметка избират ендоскопска интервенция през носа, с цел да се понижи контузията и времето за следоперативно възобновяване.
Втората интервенция лишава 10 часа, по време на което те се оправят с приключването на цереброспиналната течност и употребяват мазнини, взети от корема на пациента, с цел да затворят херметично основата на черепа.
" След интервенцията бяхме оптимисти, само че не знаехме равнището на пострадване или в какво положение ще се разсъни пациентът ", сподели Московиси.
Но съвсем като по знамение Рахман се разсънва, сподели позитивни витални знаци и всичко работи както би трябвало.
„ Със сигурност може да се каже, че той е пациентът, за който мечтае всеки хирург “, продължи Московиси.
Миналата седмица пациентът е изписан от болничното заведение.
„ Нямам думи ”, сподели Рахман. „ Те избавиха способността ми да приказвам и да вървя. Те ми избавиха живота. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР