За хепатит А българите трябва да знаят няколко неща -

...
За хепатит А българите трябва да знаят няколко неща -
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев със съвети как да се пазим от грип и хепатит А

За хепатит А българите би трябвало да знаят няколко неща - при бебета хепатит А не се демонстрира. Първият контакт на децата с хепатит А е в учебните заведения, а преди този момент се случваше в родилното. Той не е рисков. Не е някаква изненада и не е нещо доста ужасно, също по този начин не е обвързван с водата или с въздуха. Трябва да се мият ръцете, да се употребяват влажните кърпички. Симптомите му са загуба на сили, на вкус и урината става тъмна. След това заболелите пожълтяват. След като се изкара болестта - да няма огромни физически натоварвания и една година да се заобикалят мазните храни. Това съобщи в предаването "Плюс/Минус " в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания.

"Варицелата е типична детска шарка и има 2000 болни от началото на годината. Няма някакво огромно нарастване. Има интерес към варицелата и това се дължи на включването на имунизацията против нея в имунизационния календар. В някой страни на 1,6 години децата се имунизират всеобщо с четирикомпонентна ваксина. Най-добре би било да има национална стратегия и да се заплаща от Министерство на здравеопазването ", сподели още лекарят. По думите му, в случай че един човек след 20-годишна възраст се разболее от варицела - я кара много по-трудно, в сравнение с едно бебе. "След 20 дни всички ще могат да си купят имунизацията от аптеката ", посочи още той.

Кога идва пикът на грипа?

Що се отнася до свинския грип Кантарджиев съобщи, че всяка година от грип умират няколко хиляди души и то не от самия грип, а от неговите затруднения. "Днес бе потвърден 100 грипен вирус. Няма нищо фрапантно, а едно обикновено развиване на грипна зараза ", добави проф. Кантарджиев.

Обявяват грипна зараза в Дупница и Сапарева баня
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР