За Хемус“ имаше много говорене и малко асфалтНаложи се служебният

...
За Хемус“ имаше много говорене и малко асфалтНаложи се служебният
Коментари Харесай

Министър Шишков: Липсата на политика те кара да правиш политики

За „ Хемус “ имаше доста говорене и малко асфалт

Наложи се служебният кабинет да направи промени в наредби и закони, тъй като неналичието на политика те кара да правиш политики. Нямаше никаква политика за ремонтите на пътища, а всичко беше сведено на равнище настоящи поправки. Така вършим положително за строителния отрасъл, тъй като, когато всичко е законно и те ще работят по-спокойно, другояче стават пленник на страната в тези комплицирани политически времена. Ако сложим явен механизъм компаниите няма да страдат от политическата турбуленция. Това сподели в утринния блок „ Добро утро, Европа “ на телевизия „ Евронюз България “ министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Той изясни, че главният проблем на българските автомагистрали е, че са правени на парче.  „ Ние нямаме изцяло обмисляне на всички автомагистрали, нямаме планувана цяла автомагистрала, нямаме планувани връзки сред тях и това е извънреден проблем. Когато нямаме изцяло обмисляне, няма да имаме цялостни вложения. Започваме да строим нещо от някъде до някъде, което става на никое място и това би трябвало да се промени “, акцентира арх. Шишков.

Той подсети, че още предходният длъжностен кабинет е разкрил строителната заблуда „ Хемус “. „ Намерихме три лота в градеж, в три лота имаше нелегално строителство, а три от лотовете нямаха план. Министерство на вътрешните работи продължава да търси има ли отговорни или не, дали има пране на пари или обири. А работата на Министерство на регионалното развитие е да направи разбор и да набележи ограничения по какъв начин може да форсира строителството на автомагистрала „ Хемус “, за която имаше доста говорене, само че малко асфалт “, сподели още районният министър. И добави че, служебното държавно управление към този момент е подхванало постъпки  аутобанът да може да се приключи по-бързо. Според министър Шишков парите за градежа не са проблем, още повече, че част от тях са дадени предплатено. „ Ако има процедурна подготвеност, като планиране и фронт за законно строителство, пари за това към този миг има, тъй като би трябвало да се потърси метод раздадените задатъци да се вложат в градеж “, безапелационен бе арх. Шишков. Според него няма по какъв начин чисто софтуерно периодите за стоеж да се съкратят, само че в случай че се завършат всички нужни планове, подробни устройствени проекти, отчуждения и други процедури, може да стартира паралелно строителство на всички лотове и по този начин автомагистралата да се построи за 4 години след последното позволение за градеж. „ Проблемът е, че когато Автомагистрала „ Хемус “ е оповестена за приоритет, е стартирано строителство единствено на 3 сектора, а не на цялото трасе. Но, несъмнено, не е имало план за цялата автомагистрала. Ние в този момент сме подготвени и скоро ще проектираме трасето на последните 3 сектора “, изясни още арх. Шишков.

Той добави, че  до момента в който построим автомагистралите, дори до момента в който ги проектираме, започваме да ремонтираме тези, които са направени преди 10 години. „ Това стартира да става стопански проблем, тъй като ние освен не сме построили, освен не сме проектирали, ами и започваме към този момент да даваме пари за ремонт на автомагистрали. Това ни излиза освен скъпо като пари, а и става призрачен сън в напредването по пътищата на България. Пътищата ги няма, те са неприятни “, безапелационен бе районният министър.

Арх. Иван Шишков заяви, че и предходни проби за строителство на лот 2 и 3 на Автомагистрала „ Тракия “, които сега са обект на инспекция от Министерство на вътрешните работи, са посочили по-малко и некачествени материали, вложени в градежа. „ Тогава обаче нищо не е последвало и Министерство на вътрешните работи в този момент прави инспекция “, разяснява той.

Министърът осведоми също, че са прекъснати публичните поръчки за поддръжка на републиканската пътна мрежа, предоставени от предходното управление на Агенция „ Пътна инфраструктура “ в деня, когато е поел поста. „ Целта беше да се резервира статуквото и да има още веднъж единствено настоящи поправки. Сега ще стартираме нови поръчки – обособени за настоящ и главен ремонт. Така повече няма да има нарушавания “, изрази очакване министърът. По тематиката той уточни, че е решен казусът със зимното поддържане на републиканската пътна мрежа и съвсем за всички области към този момент има подписани контракти с компаниите.

„ Софиянци страдаме от некачествени поправки, тъй като няма положителни планове “. Така министър Шишков разяснява казуса с ремонта на жълтите павета в столицата. Той напомни, че от през вчерашния ден ДНСК ревизира процедурите по разрешенията за градеж и преработките към тях. „ Това, което ни направи усещане, е, че към едни разрешителни от 2015 година Столична община като вложител многократно  е променяла самите визии по плана и е правила преработки по него. Това демонстрира, че на процедура Столична община не е имала ясна визия какво желае да ремонтира, по какъв начин да го направи. За мен главният проблем е методът, по който е направено възлагането и проектирането – променяни  във времето, и строителят, каквото и да направи, само обира негатива, тъй като не съм видял общината да си признае, че има неприятен план. В плана има проблеми  и колкото и пъти да се подреждат паветата, те ще наподобяват по този метод, по тази причина би трябвало да има промени “, сподели арх. Шишков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР