За хаос в съдебната система предупреждават ръководителите на прокуратурите у

...
За хаос в съдебната система предупреждават ръководителите на прокуратурите у
Коментари Харесай

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

За безпорядък в правосъдната система предизвестяват ръководителите на прокуратурите у нас. Причината - закриването на спецправосъдието. В момента Висш съдебен съвет изслушва ръководители от седем прокуратури по отношение на заложените промени в Закона за правосъдната власт.

" Това, което следва, е юридическа злополука. Всички значими каузи ще бъдат унищожени след въвеждането на измененията в Закона за правосъдната власт ", съобщи основният прокурор Иван Гешев, представен от Българска национална телевизия.

Обвинител номер едно дефинира като " семинарно упражнение в първи курс " заложените промени. Той показва, че отговорността за закриването на спецправосъдието е на изпълнителната власт.

Ръководителите на двете спецпрокуратури, двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура се притесняват от " буксуване " на каузи.

Неяснота има и към висящите изпълнителни преписки. Правосъдният министър Надежда Йорданова към този момент разгласи, че закриването на спецправосъдието влиза в действие от началото на юли.

Според ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова има неприятно споразумяване на някои въпроси, предава Българска телеграфна агенция.

Налице е несъгласие с конвенцията на Организация на обединените нации за битка са трансграничната престъпност, както и с текстове в националното законодателство, счита тя.

Неуреден е въпросът с прекратените преписки, тъй като няма да има съд, пред който това решение може да бъде обжалвано, уточни Маджарова.

По думите й сега в спецпрокуратурата има стотици преписки и висящи следствия. По част от тях са назначени експертизи. Някой би трябвало да поеме отговорност какво ще стане с тях, тъй като прокурорът може да не успее да се запознае с доказателствата до 28 юли, с цел да реши преписката, сподели още ръководителят на спецпрокуратурата.

Тя регистрира, че в последния месец има над 120 нови проблема, което значи, че спецпрокуратурата продължава да получава сигнали. " И това ще продължи до последния ден. Не е ясно кой ще се произнесе по тези документи в последния ден на работа на институцията и след него ", означи Маджарова.

Създава се правна неустановеност. Освен това сега имаме над 50 случая с европейски заповеди за следствие, по част от тях към този момент има приложени специфични разследващи средства, уточни тя.

Пленумът на Висшия правосъден съвет изслушва седем ръководители на прокуратури в София. До това решение се стигна по самодейност на прокурорската гилдия на съвета, решението бе гласувано през вчерашния ден.

Причина за чуването на прокурорските началници са измененията в Закона за правосъдната власт, съгласно които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити през лятото.

На съвещанието на пленума на кадровия орган са поканени началниците на двете спецпрокуратури, двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура в столицата. В писмо до прокурорската гилдия са сложени въпроси по отношение на изпращането на неприключилите досъдебни производства и преписки по подсъдност на съответните прокуратури в съответния период.

Обвинителите желаят отговор на въпроса какъв следва да бъде методът към нерешените досъдебни производства и преписки, също по този начин по отношение на архивите, висящите Европейски заповеди и молбите за правна помощ.

Изслушването продължава.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР