За грешна задача, объркала масово зрелостниците вчера, сигнализираха възмутени родители

...
За грешна задача, объркала масово зрелостниците вчера, сигнализираха възмутени родители
Коментари Харесай

Родители сигнализираха за грешна задача в матурата по български

За неверна задача, объркала всеобщо зрелостниците през вчерашния ден, алармираха възмутени родители из обществените мрежи. Става дума за задача номер 7 от първия наложителен зрелостен изпит по български език и литература. Според родители тя е с комплицирано изискване и верен отговор няма.

В задачата се пита: " В кое от изреченията не е позволена граматическа неточност? ”. Четирите фрази, сред които учениците би трябвало да изберат, са:

А) Гласуваните ремонти в новия закон ще обиден директно въздушния и сухопътен превоз в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и упорит претендент впечатли комисия.

В) Още на следващия ден господин Каменов, юриста на братовчедка ми, ще те потърси, с цел да подготвиш нужните документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина към 100 км, са ситуирани голям брой забавни обекти.

Верният отговор, посочен от МОН, е Б. Според родители обаче това не е правилно, защото в отговор Б също има неточност - думата " комисия " следва да бъде членувана (комисияТА).

От Канал 3 оповестиха, че родители са подгрели телефона на службата за езикови информации към Института по български език на Българска академия на науките. Пред медията филолозите от Българска академия на науките са били безапелационни, че посоченото за правилно изречение звучи неестествено поради използваната нечленувана форма и е напълно обикновено да приемем, че се схваща като неграматично. " Оттук следва, че във всички фрази на въпросната задача №7 има позволена граматична неточност и няма нито едно, което да дава отговор на изискването ", коментирали са експертите от Българска академия на науките.

Според тях е допустимо да става въпрос за техническа неточност, само че от МОН са тези, които ще обяснят. Очаква се през днешния ден по-късно от министерството да коментрат проблема. Според филолозите от Българска академия на науките е прекомерно пресилено да се измислят доводи, че въпросното съществително " комисия " в изречението не е неточност, тъй като езиковият нюх подсказва тъкмо противоположното.

Родители към този момент реагираха във Facebook с апели да се понесе отговорност за позволена неточност и даже изпитът да се анулира. В службата " Езикови информации и съвещания " са получили наставнически сигнали и за възможни неточности в теста за 7 клас, само че образците се ревизират, заради което не са поискали да конкретизират за коя задача става въпрос, заяви още Канал 3. Попитани за какво МОН не се възползва от услугите на най-големите потенциали по български език в такива значими случаи, като съставянето на проби за матури, от Българска академия на науките са обяснили, че евентуално е поради изискването за конфиденциалност - да не изтече авансово какво ще се падне на изпита.

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР