За гражданите на Сърбия косовският въпрос продължава да бъде много

...
За гражданите на Сърбия косовският въпрос продължава да бъде много
Коментари Харесай

Само 12,4% от гражданите на Сърбия приемат независимостта на Косово

За жителите на Сърбия косовският въпрос продължава да бъде доста прочувствен, доста мъчителен и обвързван с думата изменничество, тъй че признаването на независимостта е недопустимо за 78,5 % от сръбските жители, сочи изследване на Центъра за публичен разговор и районни начинания, показано нощес на Белградския конгрес за сигурност, предадоха Танюг.

Независимост като решение биха приели единствено 12,4 % от интервюираните.

Представителят на Центъра за публичен разговор и районни начинания Никола Йович съобщи, че за 58,2 % от жителите е недопустимо съглашение, в което Сърбия би признала в Косово в подмяна на образуването на Съюз на сръбските общини в Косово и екстериториалност на манастирите. Тази опция биха приели 20,4 % от жителите.

Договор, съгласно който Сърбия би приела независимостта на Косово посредством подмяна на териториии одобряват 15,8 % от жителите, а сюжет, съгласно който Белград получава три общини на север и Митровица като обособен регион поддържат 18,9 % от жителите на Сърбия.

Замяна на четири общини на север за самостоятелност на Косово поддържат 21,9 %. 36,4 % са съгласни Сърбия в подмяна на признание на Косово да получи четири общини на север, Съюз на сръбските общини южно от река Ибър и екстериториалност на манастирите. Тази опция не се поддържа от 44,4 % от жителите.

Проучването е било направено под покровителството на Съединени американски щати в края на септември върху представителна извадка на равнище цяла Сърбия, в която са взели участие 1200 жители, с допустима неточност плюс-минус 2,8 %. Публикувано е в светлината на разговора, който е блокиран към този момент 11 месеца и изказванията, че до контракт може да се стигне идната година, съобщи Милан Кръстич от Центъра за публичен разговор и районни начинания.

Той сподели, че поради огромния брой хора без мнение - 19,2 %, същестува сюжет, съгласно който признаването на независимостта би могло да получи избрана степен на поддръжка, а той е Сърбия да получи четири общини на север, южно от река Ибър да бъде образуван Съюз на сръбските общини и екстериториалност на манастирите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР