За голяма част от хората с диабет денят не започва

...
За голяма част от хората с диабет денят не започва
Коментари Харесай

Уникална операция лекува диабет

За огромна част от хората с диабет денят не стартира с изобилна и вкусна закуска, а с инжекция инсулин или хапчета за надзор на кръвната захар. Някои стигат до шепа медикаменти за висок холестерол, високо кръвно и всички други проблеми, които болестта постоянно носи със себе си. Около 15-20% от засегнатите не съумяват да управляват захарта с диета и медикаменти, а затрудненията могат да доведат до сърдечносъдови и бъбречни проблеми, слепота и даже ампутация на крака. За болните от диабет това е голямо здравно, психическо и финансово задължение.
Сега обаче медицината разполага с нов способ за лекуване на диабет вид 2 с хирургична интервенция, който към този момент оказа помощ на стотици пациенти по целия свят да реализират ремисия и да не помнят за медикаментите. Сред тях има и няколко българи, които се радват на отлични резултати и настояват, че решението да се подложат на интервенцията е било най-хубавото в живота им, описват специалистите от Здравен информативен център „ Медикъл Караджъ “, които спомагат на българските пациенти за връзка с доктор в чужбина, извършващ процедурата.
Още в средата на предишния век лекарите са открили, че така наречен бариатрични интервенции, които се ползват при затлъстяване, имат доста позитивен резултат при хора с диабет. А през 2003 година доктор от Бразилия прави за първи път нов вид интервенция, която може да се ползва и при хора без затлъстяване, а единствено с наднормено или даже с обикновено тегло. Нарича се „ илеална интерпозиция “ и съставлява „ изместване “ на червата, при което по доста по-мощен метод спрямо всички медикаменти и инсулин се отстраняват вредите върху бета-клетките, които стоят в основата на захарния диабет. Операцията е лапороскопска и се прави през 6 дребни отвора, без прорез на корема.

От тогава до момента интервенцията последователно стартира да се ползва в няколко центъра по света, изначало пробно, само че насъбраните с годините резултати са в действителност впечатляващи. Д-р Турул Демирел, който ползва метода в прилежаща Турция, споделя че в 95% от случаите медикаментозното лекуване се прекратява, тъй като към този момент не е належащо. Д-р Демирел е оперирал над 300 пациента, а през последните две години все по-често го търсят и пациенти от България, чули за опцията да се отърват от диабета. Те пътуват до Турция за към седмица. Самата интервенция продължава 4-5 часа. След един ден в интензивно поделение и още 4-5 дни болничен престой пациентите се изписват. Средно 3-4 дни след интервенцията могат да одобряват естествена храна. Десетина дни по-късно могат да се върнат на работа.
Резултатите досега са повече от обещаващи. 85% от пациентите се изписват от болничното заведение изцяло самостоятелни от инсулина. При 10% от тях медикаментозното лекуване се понижава и стопира в границите на няколко месеца. При 5% от оперираните се понижава използването на инсулин и се реализира по-добър надзор на кръвната захар.
Плюсовете на интервенцията са, че с нея не се провокира малабсорбция на хранителни субстанции, както при бариатричните интервенции, и за разлика от тях може да се ползва и при пациенти с обикновено тегло.
Операцията е подобаваща за пациенти с диабет вид 2 на възраст сред 18 и 70 години, при които болестта е диагностицирано преди повече от 2 години и които не съумяват да управляват добре равнището на кръвна захар със общоприетото лекуване. Тя не се ползва при хора с диабет вид 1 и такива, които се лекуват сполучливо с диета и медикаменти.
Пациентите, които се интересуват от спомагателна информация или желаят да ревизират дали новият способ е използван в техния случай, могат да се обадят на телефоните на Здравен информативен център „ Медикъл Караджъ “: 0879 977 401 или 0879 977 402.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР