За голяма част от хората на планетата денят не може

...
За голяма част от хората на планетата денят не може
Коментари Харесай

Ето по колко кафета на ден може да пием

За огромна част от хората на планетата денят не може да стартира без кофеин.

Приемаме ме го под разнообразни форми - еспресо, капучино, черен чай, енергийни питиета. Разчитаме на него да ни разсъни, да ни направи по-съсредоточени, да прогони съня. Но ставаме и по-раздразнителни, кръвното ни налягане се покачва, а действието на някои медикаменти, признати дружно с кафе, се трансформира.

Какво количество кафе обаче е здравословно да одобряваме? Зависи, споделят учените.

 Снимка 357768

400 мг кофеин дневно, съгласно откривателите в Mayo Clinic. Стандартните чашки еспресо, които взимаме от някой клек шоп, съдържат сред 90 и 120 мг.

Ако избираме това на Starbucks обаче, би трябвало да имаме поради, че то съдържа 260 мг кофеин. Положението с кафето в McDonalds е друго - може да си позволим към четири чашки от него дневно, тъй като една съдържа към 109 мг кофеин.

 Снимка 357766

Оказва се, че легендата за силата на енергийните питиета е мощно пресилена. Може умерено да пием по пет кенчета Red Bull дневно, без да си навредим - едно от тях съдържа към 80 мг кофеин. 13 по-малко се съдържат в чаша добре спарен черен чай - разрешени са ни по шест чаши дневно.

 Снимка 357767

А по какъв начин стои въпросът с колата?

Притеснително - обратно на упованията, в случай че желаеме да сменяем кафето с нещо, което може да пием в действителност по през целия ден, колата не е на наше разположение.

В едно кенче се съдържат едвам 34 мг кофеин. Да не забравяме обаче нездравословното количество захар, което ще си причиним. Както и подуването, с помощта на това, че е газирана напитка.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР