За голяма част от българите стресът се е превърнал в

...
За голяма част от българите стресът се е превърнал в
Коментари Харесай

Паническите разстройства поради стрес зачестяват. Как да...

За огромна част от българите стресът се е трансформирал в неразделна част от всекидневието. Особено податливи са хората, живеещи в огромните градове. Това демонстрират данните от национално изследване на Алфа Рисърч, съгласно което 48% от българите усещат стрес от градския метод на живот всеки ден*. Подобна е и наклонността в международен мащаб.

По последни данни на Световната Здравна Организация, световната стопанска система губи всяка година 1 трилион $ от понижена продуктивност на труда в резултат на стресови положения. Статистиката все още сочи, че над 300 милиона души по света страдат от меланхолия, а над 260 милиона – от тревожни разстройства.

Според психолозите, менталните старания, които човек поставя за предугаждане и надзор на дадена обстановка, се възприемат от организма като действително протичащи се и го слагат в режим на справяне с казуса. Вътрешното напрежение, което изпитваме, се показва в нервност, експанзия, загуба на централизация, сухота в устата и дехидратация.

Данните на Алфа Рисърч демонстрират, че над 2/3 от хората, които не пият задоволително вода, се усещат изморени най-малко един път седмично**. Често аргументите за незадоволителния банкет се дължат на липса на време, стрес, подценяване рисковете на дехидратацията, както и на обстоятелството, че едвам 39% от работодателите в България обезпечават вода на чиновниците си**. Често хората просто не помнят да пият вода или нямат обезпечен достъп до нея.

Дори минимални равнища на дехидратация могат да афектират работните резултати. Не бива да забравяме, че възприятието за жадност се появява чак, когато дехидратацията към този момент е реалност, а тялото и мозъкът страдат. Крайните резултати са отмалялост, понижаване на успеваемостта, нервност, усложнение в осмислянето на информацията, увеличени равнища на стрес и други

„ Много хора не си дават сметка, че има директна връзка сред напрежението и неналичието на добра хидратация на организма “ – разяснява Кремена Станилова, психолог, психотелесен психотерапевт и учител в Български Институт по Неорайхианска Аналитична Психотерапия (БИНАП).
„ През последните години зачестяват паническите разстройства като резултат от метода ни живот и на самостоятелните особености на характера. Постоянният стрес постоянно води до адренална отмалялост в надбъбречните жлези, а вследствие на това се нарушава водно-солиевия баланс в тялото и се появява дехидратация. Ето за какво хора, които по темперамент са тревожни или притеснителни, е нужно по-често да одобряват вода като метод да намалят равнищата на стрес в организма и да реагират съответно при стресови обстановки “ – добавя Станилова.

Специалистите са безапелационни, че ежедневният банкет на вода е основен фактор за положителното ни физическо и психическо здраве. Хората, които одобряват задоволително количество вода денем, имат нараснала централизация и стабилно здраве, което неизбежно води до по-високи професионални резултати и по-добри връзки с близките. А това е метод да водим уравновесен живот, даже и в забързаното градско всекидневие.
тагове стрес паническо разстройство българи Алфа Рисърч
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР