За голяма част от афганистанците животът в родината им е

...
За голяма част от афганистанците животът в родината им е
Коментари Харесай

Афганистанците предпочитат натъпкани в камион пред живот в родината им

За огромна част от афганистанците животът в родината им е не просто тежък. И поемат риска да намерят нов живот в друга страна, предпочитайки да бъдат наблъскани в някой камион и да минават незаконно граници.

„ Представете си страна, в която на процедура животът е неосъществим. Младите хора желаят обучение, работа, бъдеще. Да оказват помощ на родителите си. Те нямат тази опция. И към това дискриминация, убийства. Ако се опиташ да защитиш правата си, отиваш в пандиза или те разстрелват . И при тези условия, те избират да бъдат в камиона, в сравнение с да привикнат към това, което се случва в Афганистан ”, съобщи доктор Мохаммад Сайфи пред Нова тв, дипломат на Афганистан в България .

Той научил за трагичния случай край Локорско в петък към 16:00 часа. Д-р Сайфи благодари за бързата реакция на управляващите и оказаната помощ на оживелите.

„ Шестима от тях са в по-тежко положение и, дай Боже, да се оправят. Останалите хора са още в потрес. Но ми престои среща с тях в болница. Като повече мигранти, които идват, те нямат документи. Доколкото ни оповестиха нито един от тях няма документи. Но ние си имаме собствен метод, който да ги идентифицираме – дали са афганистанци, или не. След следствието, което българските управляващи създадат, и в случай че е нужно, ние също ще отидем на място да ги идентифицираме. Но това не е толкоз мъчно ”, изясни посланикът.

Той съобщи подготвеност да окажат помощ на българските управляващи.

„ Знаете, че колкото и да се поставят старания за подсилване на границата, потокът от незаконни мигранти не може да се пресече на 100%. Например тези 18 души, които са починали, ние можем да осведомяваме техните фамилии в Афганистан, да намерим средства и да помогнем за превозване на телата им в Кабул. Но за останалите мигранти – те са в ръцете на българската власт, тя ще реши дали ще останат тук, или ще бъдат върнати. Но обстановката там е такава, че в случай че ги върнат назад, те ще загинат. Защо са стигнали дотук? Замислете се! Има причина. Няма работа, обучение – няма, царува цялостна дискриминация по отношение на дамите, а и освен. Колко обезверени би трябвало да са били тези хора, с цел да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион с ясното схващане може да се задушат и да не оцелеят ”, разяснява посланикът.

Според него с цел да тръгнат всеки от тях е продал дома си или е взел заем. А трафикантите взимат парите им и постоянно ги лъжат и изоставят. Това се случва и в България, и в Иран, и в Сърбия, и в Турция.

„ Тези трафиканти взимат големи пари, постоянно лъжат хората, които бягат. Оставят ги по пътя. Това не е първият случай и не се случва единствено в България. В Иран също има доста такива случаи, в Турция – също. И в Сърбия. Прибират си парите в джоба и изчезват ”, споделя доктор Сайфи.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР