За година са поскъпнали с 50%, петролът - с 55%

...
За година са поскъпнали с 50%, петролът - с 55%
Коментари Харесай

Горивата с нов рекорд, дизелът удари 3,12 лева

За година са поскъпнали с 50%, петролът - с 55%
Цените на горивата означиха нов връх у нас в края на предходната седмица. По огромните вериги дизелът към този момент се продава сред 3,08 и 3,12 лв., а бензинът е 2,96-2,99 лв. за литър. При по-малките бензиностанции цената е с 10-12 стотинки по-ниска.

Причината за повишаването е петролът, чиито котировки от началото на годината нарастват. А по бензиностанциите тяхното придвижване се отразява с 10-дневно забавяне. Това значи, че сега цените на бензин и дизел на дребно са съгласно достигнатите 115-118 $ за барел нефт в края на март.

През последната седмица обаче нефтът стартира да поевтинява и бе сред 100 и 102 $, откакто Съединени американски щати освободиха 180 млн. барела от запаса си. След това Международната организация по енергетика заяви, че подобен ход ще бъде изработен и от други страни за спомагателни 60 млн. барела. Избухналите нови огнища на ковид в Китай също натискат цената на петрола надолу поради опасенията, че стопанската система на страната може да се забави поради наложените ограничавания.

Ако сегашните равнища на нефта от към 100 $ се запазят още седмица, горивата по бензиностанциите би трябвало да се върнат още веднъж под 3 лв..

Сегашните им цени са с 50% по-високи по отношение на една година, когато бяха малко над 2 лв.. При петрола обаче повишаването е по-голямо на годишна база - с 55 на 100. Ако обаче се стигне до ембарго от Европейски Съюз и Съединени американски щати на износа на съветски нефт, това може да вдигне котировките осезаемо, тъй като Москва обезпечава към 20% от международното ползване.

Преди два дни вицепремиерът Асен Василев съобщи, че България е предложила на Европейски Съюз да вземе решение, с което акцизът върху горивата да се понижи на половина. Ако мярката бъде призната, то те ще поевтинеят с най-малко 40 ст. на литър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР